Евродепутатите гласуваха нужните 2,7 млрд. евро за бюджета на ЕС

24.10.2013 | 15:59
по статията работи: Петя Бързилска
Парламентът прие увеличението с 428 гласа "за". ЕС не е заплашен от фалит, заяви Ивайло Калфин
Евродепутатите гласуваха нужните 2,7 млрд. евро за бюджета на ЕС

Европейският парламент (ЕП) увеличи бюджета на ЕС за 2013 г. с 2,7 милиарда евро днес (24 октомври), след като предни дни Европейската комисия (ЕК) внезапно установи, че парите за плащане по европроекти са на свършване.

Парламентът даде съгласие с 428 гласа „за” и 44 „против” за запълване на недостига. Евродепутатите обаче настояха договореното през юли увеличение на бюджета с 3,9 млрд. евро да бъде утвърдено възможно най-скоро от Съвета и преведено в общата хазна преди края на годината. Това е едно от условията за окончателното приемане на дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г., което се отлага трети път заради липса на решение от финансовите министри.

Спешната актуализиция се наложи, тъй като по-ниското ниво на приходите от мита и ДДС, е довело до изчерпване на наличностите. Това щеше да доведе до забавяне и спиране на плащанията по проекти в различни области, включително по политиката на сближаване и за селските региони, съобщава евродепутатът Ивайло Калфин, който е докладчик на ЕП по бюджета на ЕС.

Очаква се тази година плащанията да са по-високи заради приключването на голям брой проекти, финансирани чрез европейските фондове.

"Целият този цирк щеше да се избегне, ако Комисията много по-ясно и публично говореше, че средствата не достигат. Предупрежденията на Европейския парламент се приемаха за блъф в преговорите и Съветът трябваше да се отнесе по-отговорно към европейските финанси, без да чака до последния момент", смята Калфин, който е член на бюджетната комисия.

"ЕС не е заплашен от фалит или от прекратяване на дейността. Става въпрос за нормалното функциониране на Съюза и за това разходите се извършват в рамките на утвърдения бюджет. Тогава, когато страните са внесли по-малко, отколкото са се договорили, възникват проблеми и с днешното решение се решава един от тях", коментира още той.

Литовското председателство на ЕС обеща днес в пленарната зала в Страсбург, че финансовите министри ще се съберат на 30 октомври, за да обсъдят увеличението в плащанията с допълнителни 3.9 милиарда евро, което вече беше одобрено на ниво посланици на страните членки.

Окончателното приемане на дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г. е насрочено за гласуване от Европейския парламент през ноември в Страсбург.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...