Експерт: Проектът за реформа в ОСП е "компромисен"

18.10.2011 | 17:00
по статията работи:
Таванът върху директните плащания е най-важното нововъведение в Общата селскостопанска политика на ЕС, счита програмният директор на Агенция "Стратегма" Станка Делчева
Експерт: Проектът за реформа в ОСП е "компромисен"

Автор: Ивайло Ачев ( ivailo.achev@3bay.bg )

Проектът за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 година е "компромисен". Това коментира пред iNews програмният директор на Агенция "Стратегма" Станка Делчева.

Според Делчева вариантът, който европейският комисар по селското стопанство и развитието на селските региони Дачиян Чолош оповести преди седмица, залага на по-справедливо отношение към всички аспекти на земеделието и животновъдството.

Основната новост с поглед именно към налагането на справедливост е въвеждането на таван от максимум от 300 хил. евро субсидия на един земеделски производител по първи стълб на ОСП (директни плащания за единица площ на земеделските производители). Целта на Комисията е да се спре прекомерното окрупняване и свиването на конкуренцията в селскостопанския сектор, да се осигури по-голяма помощ за дребните производители, както и да се обърне по-голямо внимание на втори стълб на ОСП - развитието на селските региони.

За България евентуалното въвеждане на таван на директните плащания ще засегне най-вече северната част на страната, където се намират най-големите бенефициенти по тези плащания. Там работят най-крупните земеделски стопани у нас.

При досегашното разпределение на средствата по първи и втори стълб грубо 85% от целия бюджет за ОСП отиваха за първи стълб.

Другият нов и важен аспект от предложенията на ЕК е повишеното внимание върху екологията и отделянето на повече средства в тази насока. Тук е важно да се намери баланс с икономическото развитие на селското стопанство, смята Делчева. Тя даде пример и от информационната кампания „ОСП за младите" от миналата година, когато целта на инициативата са били учениците в горен клас от профилираните в селско стопанство гимназии у нас. На въпрос какво знаят за „Натура 2000", повечето ученици са отговорили, че програмата пречи на икономическото развитие на земеделските производители, тъй като им налага ограничения. "Дебатът по темата с екологията е отворен и тепърва ще стане ясно дали предложението на ЕК в тази област ще даде необходимия резултат", уточнява Делчева.

Отделно, с новото си предложение ЕК иска ОСП да допринася и за други политики на Европейския съюз - например подпомагането на развитието на по-бедните региони на ЕС.

Акцент има и към иновациите - ЕК признава, че досега резултатът от внедряването на иновативни технологии в селското стопанство не е задоволителен, казва Тихомира Трифонова, експерт от  "Стратегма". Затова и Комисията иска да се стимулира развитието на селското стопанство от тази гледна точка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...