Забраниха със закон строителството върху дюни

28.02.2013 | 14:25
по статията работи: Петя Бързилска
Депутатите приеха промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
Забраниха със закон строителството върху дюни

Депутатите приеха законодателни промени, с които се забранява строителството върху дюни. С промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се налага пълна забрана на строителството на всички територии в зона А и зона Б по Черноморското крайбрежие, в които има дюни, предаде агенция "Фокус".

"В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е направена промяна и в дефиницията на това що е дюна", каза днес пред журналисти в парламента председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски след приемането на второ четене на законодателните промени.

"Разликата с предишното определение не е толкова съществена, но го направихме, за да е ясно, че се съобразяваме с искането на хората, които протестираха. Разликата със сега действащия закон е малка", каза още Татарски. По думите му дали един обект от Черноморското крайбрежие е дюна или не, т.е. защитена зона, ще бъде определено със съответното решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с отразяване в специализираните карти и кадастъра. "Ние изрично сложихме срокове за изпълнението на тези дейности", каза той.

"Ако това бъде спазено, няма как върху един терен, за който се издава скица и е отразено наличието на дюна, да се строи. Това че досега това не е направено, е пропуск и той датира от 1998 г.”, заяви още той.

В закона е записан и двугодишен отлагателен срок за влизане в сила, за да могат започнатите строежи да бъдат завършени по одобрените вече планове. "Отлагателният срок касае параметрите на строителство, които досега съществуваха и са променени с новия текст на закона. Става въпрос за височина на строежите, плътност на застрояване. Колкото и малка да е тази промяна, тя се отнася до всички проекти, които са в изпълнение и ние даваме този срок, за да могат поне тези проекти, които са започнати, да могат да се завършат. Иначе един започнат строеж няма да може да бъде изпълнен по начина, по който е одобрен”, обясни Татарски.

Друга промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е облекчената процедура за концесия на плажовете. "Новото е, че се предлага една по-бърза, по-облекчена процедура, тъй като сега действащата процедура е твърде дълга, а все пак става въпрос за сезонно ползване и няма как да се проведат всички процедури и в срок да бъдат отдадени плажовете, които не са обект на концесиониране до момента”, обясни председателят на регионалната комисия.

До приемането на рестрикцията се стигна след като гръмна скандала със застрояването на дюни край Несебър, като част от тях са защитени зони. Строителството върху защитените територии коства поста на кмета на града Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов, които са отстранени, докато трае разследването. Бургаският окръжен съд освободи двамата от длъжност.

Срещу кмета на Община Несебър Николай Димитров се води досъдебно производство за извършено престъпление по служба. Според прокуратурата през декември 2012 г. при съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти на фирмата собственик на терена, той не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. 

В обвинителния акт е записано, че Димитров е целял да набави облага за фирмата "Сле груп", и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Имотът от близо 29 декара, в който започнаха да копаят багерите попада в защитена зона "Ахелой – Равда – Несебър", част от защитена зона "Емине".

По думите на Искра Михайлова, председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание и в преди действащото законодателство дюните са били защитени.  "Това, че е допуснато строителство означава неспазване на закона. Трябва внимателно да се прецизира от кой момент нататък решението за издаване на строително разрешение е неотменяемо, за да може да се продължи инвестиционният процес", заяви в края на януари тази година Михайлова.

Същевременно природозащитници се обявиха против промените в закона. Според тях най-скандално е предложението да има дюни и във зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А", без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...