Природозащитници против законови промени, касаещи дюните*

09.01.2013 | 17:18
по статията работи: Петър Чернев
Като най-скандално от "За да остане природа в България" посочиха предложенията на МРРБ
Природозащитници против законови промени, касаещи дюните*

Подготвените от три министерства законодателни промени след скандала с дюните в Несебър съвсем не разрешават проблема и на практика не отразяват предложенията на природозащитните организации. Това посочват от природозащитната организация "За да остане природа в България" в позиция, изпратена до медиите.

Според природозащитниците най-скандално е предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). То влошава защитата на дюните, като приема, че е възможно да има дюни и във зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А", без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

МРРБ са приели единствено предложението на природозащитниците за публикуване на проектите за Общи устройствени планове (ОУП), а не само на вече одобрените ОУП. Не са приети предложенията за обжалваемост на ОУП, за прозрачност и обжалваемост на Подробен устройствен план (ПУП), както и на строителните разрешения.

В предложенията на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) пък не се предлага спиране на продажбата на държавни гори в "Натура 2000".

В предложенията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) също има скандално отстъпление от защитата на дюните по настоящия ЗУЧК. С предложенията си то допуска възможност в закона дюните да бъдат общинска собственост. Към момента има императивна правна норма в ЗУЧК, че те са публична държавна собственост. Вместо да се ангажират с мерки за прилагане на закона, който действа от четири години, МОСВ също като МРРБ явно иска да отслаби защитата върху дюните и да ги даде в ръцете на корумпирани общини, обясняват от "За да остане природа в България".

Те допълват, че все пак МОСВ предлага да се забрани строителството върху дюни в защитени територии. В позицията се допълва, че министерство е приело предложението на природозащитниците да се предвиди подзаконов акт в Закона да биологичното разнообразие (ЗБР) - методика за преценяване въздействието върху зона от "Натура 2000".

МОСВ предлага съкращаване на срока за обявяване на заповедите за "Натура 2000" зони за местообитанията, когато има дюни - до 1 година. Това обаче не решава проблема с отразяването на дюните в кадастъра по чл. 6, ал.6 от ЗУЧК. За останалите зони за местообитанията от екомрежата МОСВ дори иска да удължи срока от 4 на 6 години, обясняват природозащитниците.

По-рано днес от МРРБ обясниха, че работната група, която обсъди и предложи промените, беше свикана от министър Лиляна Павлова на 4 януари т.г. Участниците в нея дискутираха законите за устройство на територията, за устройство на Черноморското крайбрежие, за горите, за опазване на земеделските земи, за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие и за защитените територии.

Предложенията за промени, около които се обединиха членовете на работната група, ще бъдат публикувани, освен на сайта на МРРБ, и на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на околната среда и водите и в Портала за обществени консултации.

Коментари по проектите за изменение на законите могат да бъдат изпращани на press@mrrb.government.bg в срок до 15 януари.

Впоследствие от регионалното министерство заявиха, че не приемат мнението на експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи. От МРРБ заявяват: 

"Смятаме, че в публикуваните днес текстове са отразени мненията на всички членове на работната група, участвали в тяхното изготвяне. В допълнение, заедно с обявените на интернет страницата на МРРБ и Портала за обществени консултации обобщени предложения, са публикувани и всички направени такива от страна на екоорганизаците в оригинал. Така всички заинтересовани страни имат възможност да се запознаят с тях и да дадат своите коментари.

Не сме съгласни с определянето като скандално на предложението на МРРБ, дюни да има и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Целта на този текст е не да „влоши защитата на дюните“, както посочват експертите на коалицията. Считаме, че, напротив, с предложената промяна се увеличава степента и зоната на защита на това специфично природно образувание.

Бихме искали да припомним, че тази идея е обсъдена на проведената на 7 януари т.г. среща между министър-председателя Бойко Борисов и представители на работещите по казуса министерства, от една страна, и представители на природозащитните организации у нас, от друга, по време на която е била приета".

Припомняме ви, че в понеделник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди освобождаването на Бисер Дачев от поста директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), предаде БГНЕС. "По настояване на премиера (Бойко) Борисов уволнявам директора на ИАГ Бисер Дачев", заяви Найденов на пресконференция днес (7 януари 2012 г.).

Той отново се обоснова за решението, като заяви, че казусът касае горски територии и "неща, които са се случвали в ИАГ и липсата на реакция въпреки подаден сигнал". По думите му контролен орган по Закона за горите се явява именно Агенцията по горите.

*Информацията е допълнена в 18 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...