Окръжният съд на Бургас освободи кмета и главния архитект на Несебър

22.02.2013 | 18:09
по статията работи: Петя Бързилска
Срещу двамата обвиняеми се води досъдебно производство за извършване на престъпление по служба
Окръжният съд на Бургас освободи кмета и главния архитект на Несебър

Бургаският окръжен съд освободи от длъжност кмета на Община Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов, съобщават Burgasnews.bg.

Окръжен съд-Бургас под председателството на съдия Ненчо Стоянов уважи искането на Окръжна прокуратура-Бургас, в лицето на прокурор Калина Чапкънова за отстраняване от длъжност на Николай Димитров и на Валентин Димов. Срокът за това е до приключване на досъдебното производство.

Мотивите на съда са, че съществуват предпоставки по чл. 99 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), че те могат да попречат по някакъв начин на разследването. Двамата могат да обжалват решението на съда в тридневен срок, течащ от днес, пред Апелативен съд, пише агенция "Фокус".

Кметът и главния архитект на община Несебър отказаха всякакъв коментар пред журналисти.

В момента срещу двамата обвиняеми се води досъдебно производство за извършено престъпление по служба, във връзка с издадено разрешение за строеж в полза на "Сле груп"  ЕООД в имот с площ от 28,916 дка по плана на кадастралната карта на Община Несебър, местността "Кокала", попадащ в защитена зона. Кметът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 282, ал.2, вр.ал.1,  вр. чл. 93, т.1 от Наказателния кодекс (НК), вр. чл.  чл. 44, ал.1 , т.1 и т.2  от ЗМСМА, вр. чл. 16 ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Главният архитект е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 282 ал. 2,   вр. ал. 1 от НК вр. чл. 16 ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Ако бъдат признати за виновни, те магот да бъдат лишени от свобода в срок от една до осем години. Разследването срещу двамата продължава.

В обвинението прокурор Калина Чапкънова отново потвърди, че са налице няколко кумулативни предпоставки. Обвиненията пряко са свързани с работата им. Те са нарушили престъпно своите задължения, като кметът Димитров конкретно е нарушил Закона за местното управление и администрация, а арх. Димов - длъжностната си характеристика. Има основание да се счита, че служебното  им задължение ще създаде пречки за обективно гледане на делото. Двамата имат реална възможност да въздействат на служителите на общината по време на разпити. Освен това е в ход досъдебно производство, по което двамата биха могли да бъдат подведени под отговорност. То е свързано с разрешително за строеж на първа линия в базата на НСА, дадено на "Империал Бултръст" ООД, се казва в мотивите.

Ректорът на Насионалната спорта академия доц. Пенчо Гешев също беше подал в Окръжната прокуратура в Бургас три жалби срещу фирмата строител „Империал Бултръст" ООД. Освен това има сигнал и от РДНСК-Бургас срещу дейността на инвеститора. Представител на „Империал Бултръст" на свой ред е сезирал прокурорите с оплакване, че му забраняват да строи. Все още обаче кметът Димитров и  гл.архитект Димов не са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство затози строеж. Имаобаче писмени доказателства за подвеждането им под отговорност. Специално по този случай дори се очакваше назначена проверка от главния прокурор Цацаров, но резултати така и не се появиха на 20 февруари - срок, в който това трябваше да стане. Предстои техническа експертиза на самия имот, отреден зазастрояване.

Днес защитниците на кмета и главния архитект - адвокатите Петър Атанасов, Стефан константинов и Йордан Дичев, заявиха в съда, че в обвинението са чули само " предположения и хипотези за виновността на двамата, които не дават основание за отстраняването им". Те защитиха кмета Димитров, че не е имал по нормативен акт задължение да контролира дейността на Експертния съвет по устройство на територията, дал разрешение за строителството.

Неговите функции били само да координира работата му. Главният архитект пък бил длъжен да подписва решенията на съвета. Освен това Съветът е заседавал на 19 декември 2012 година, а по това време кметът е бил в отпуск. "Обективно невъзможно е  Димитров да знае предварително, че на 19-ти декември Експертния съвет ще  заседава и той точно тогава да си е взел отпуск", заяви в пледоарията си адвокат Петър Атанасов. Освен това не е законно да се причислява към това дело евентуално досъдебно производство, свързано с "Империал Бултръст". Така той отхвърли искането като неоснователно е недоказуемо.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....