Законът за инвестициите ще се преработва

09.01.2013 | 16:23
по статията работи: Петър Чернев
Прагът за инвестиции трябва да бъде значително намален, обяви министър Добрев
Законът за инвестициите ще се преработва

Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС единодушно прие връщането за повторно обсъждане на промените в Закона за инвестициите, предаде агенция „Фокус”.

Документът беше приет от Народното събрание на 29 ноември 2012 г. и беше върнат от президента с Указ № 422 от 12 декември 2012 г. С промените се дава възможност на чуждестранните инвеститори да придобият българско гражданство, ако са направили определени инвестиции у нас. Те бяха в размер на повече от 1 млн. лв.

Преди гласуването министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че и в сега действащото законодателство инвестициите са обвързани с получаване на гражданство в случаи на особени заслуги за икономиката. Той каза, че той като министър е предложил да бъде дадено българско гражданство на италиански инвеститор за инвестиции в България за над 500 млн. евро. Той добави: "С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда след получаване на статут на постоянно пребиваване и след определен срок да се кандидатства за получаване на българско гражданство".

Прагът за инвестиции трябва да бъде значително намален. Това каза още министър Добрев. Според него трябва да бъде добавена разпоредбата, която дава права по пребиваване и при инвестиции в недвижимите имоти.

„Праговете, които бяха приети в текстовете на закона за инвестиции, са прекалено високи и по отношение на изискването за работните места”, каза Добрев. Той даде примери за праговете за инвестиции в други страни от ЕС. Най-ниският праг е от 10 000 евро в Словения, най-високият е в Ирландия - 300 000 евро. Народното събрание прие праг от 4 милиона лева или 7 пъти.

Според депутата от "Коалиция за България" Корнелия Нинова придобиването на гражданство срещу 1 млн. лв. инвестиции е в противоречие на визовия режим.

Кинорежисьорът Иглика Трифонова заяви, че киното преди индустрия е изкуство. „Този закон беше изключително зле приет в българската културна общност, защото е направен само за облагодетелстването на една единствена личност – собственикът на Киноцентъра в Бояна. От дупката в бюджета, която ще отворите, ще се плащат хонорари като този за Арнолд Шварценегер”, каза тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...