Започва приемът на документи за компенсация за пропаднали земеделски площи

26.11.2012 | 15:44
по статията работи: Теодора Пенева
От днес стопаните могат да кандидатстват и за две схеми за хуманно отношение към животните
Започва приемът на документи за компенсация за пропаднали земеделски площи

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) стартира прием на заявления за финансово подпомагане на свинвъдите и на животновъдите, както и на стопаните с пропаднали площи. Това информираха от пресцентъра на Фонда.

Помощта за животновъдите ще се изплаща за реализиране на доброволно поети петгодишни ангажименти за хуманно отношение към птиците и свинете. Субсидиите ще се предоставят годишно и ще покриват допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с тези ангажименти.

Фермерите ще получават помощи за прилагането на една или повече от пет мерки за безвъзмездна финансова помощ. За птицевъдите те обхващат използването на фуражи, съдържащи деоксиниваленол, гарантирането на оптимално хранене на птиците и използването на вода при отглеждането им, която отговаря на качествата на питейната вода.

Свиневъдите ще бъдат подпомагани за мерки, включващи осигуряването на свободна подова площ, не по-малка от 10% над задължителния стандарт, осигуряването на изкуствена светлина за 11 часа, както и използването на фуражи, съдържащи деоксиниваленол.

Необходимо е кандидатите за държавна помощ да бъдат регистрирани земеделските производители, а стопанисваните от тях животновъдни обекти да отговарят на условията на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Задължително условие е да бъде представен контролен лист от извършена проверка от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), който показва, че са изпълнени всички задължителни стандарти за хуманно отношение към птиците и свинете.

Максималният годишен размер на помощта на глава животно е съответно 3,19 лева за кокошки-носачки (след 16-та седмица), 8,04 лева за кокошки-родители (след 18-та седмица), 0,75 лева за бройлери, 0,54 лева за пуйки, 0,43 лева за гъски, 2,28 лева за патици, 48,36 лева за свине за периода на угояване и 60,80 лева за свине-майки.

ДФЗ ще приема заявления по двете схеми от днес (26 ноември 2012 г.) до 7 декември 2012 г. Те трябва да се подават в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции (ОД) на Фонда по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Крайният срок за сключване на договорите и изплащане на помощта е 14 декември 2012 г.

По-рано този месец стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е одобрила две български схеми за държавна помощ за хуманно отглеждане на птици и свине с общ бюджет 20 млн. лв. От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) уточниха, че средствата ще бъдат предоставяни във връзка с реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните.

От днес започва приемът на документи и по схемата за компенсация на земеделските производители за пропаднали площи. Тя обхваща земеделските стопани, чиято реколта е била на 100% унищожена от измръзване, наводнение и преовлажняване, буря с проливен дъжд, градушка и суша през летния период.

Държавната помощ ще се предоставя на физически и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители. Субсидията ще покрива 60% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година.

За подпомагане ще могат да кандидатстват само стопани, на които е издаден протокол от областните и общински служби „Земеделие и гори” за 100% унищожени посеви. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ. Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция.

Срокът за кандидатстване по схемата за компенсация за пропаднали площи е от 26 ноември до 12 декември 2012 г. Субсидиите ще бъдат преведени по банковите сметки на стопаните до 20 декември 2012 г., уточняват от ДФЗ.

Повече информация за условията и изискванията по схемите за държавна помощ кандидатите могат да намерят в областните дирекции на институцията на място или по телефона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...