Започна строителството на българската част от "Южен поток"

31.10.2013 | 15:05
по статията работи: Петя Бързилска
Този проект създава предпоставки за по-евтин газ за българските потребители, заяви Пламен Орешарски
Започна строителството на българската част от "Южен поток"

От днес (31 октомври) започва строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия. Това обяви на пресконференция в Министерски съвет (МС) председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от БТА. 

Официалният старт на строителството бе даден от министър Драгомир Стойнев в Гранитната зала на МС и в директно включване от телевизионните екрани бе показано как българските работници в с. Расово, Монтана, ангажирани от проектна компания "Южен поток", направиха първата заварка по газопровода.

След близо 4-часова среща между премиера Пламен Орешарски и президента на "Газпром" беше включена видеоконферентна връзка от село Расово, където дадоха старт на проекта с първото заваряване на тръбата от българска страна, предаде iNews.bg.

"Днес можем да дадем старта на един важен за България и за цяла Европа проект," заяви след срещата министър-председателят. "Гледаме на този проект като изключително важен, съдействаме за него и ще продължим да съдействаме", увери той.

На срещата Орешарски и Милер са коментирали финансовите параметри и задължения по проекта към момента. Премиерът подчерта, че България няма да инвестира нито лев от бюджета си за проекта "Южен поток". Необходимата инвестиция от 3,3 милиарда евро ще е изцяло от руска страна.

"Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта", коментира още Орешарски. По думите му този проект създава предпоставки за по-евтин газ за българските потребители. "Това ще подобри и тяхната конкуретоспособност, ще доведе до нови работни места", каза още той. Орешарски изрази надежда и за в бъдеще двете страни да запазят добрия тон.

"Проектът "Южен поток" е най-важният елемент от енергийната сигурност за цяла Европа", каза от своя страна Алексей Милер.

Доставките на газ ще се осъществяват директно от Русия за България като се изолират транзитните страни, обясни той. Милер посочи, че доставките на газ през "Южен поток" ще се извършват при по-ниски цени за българските потребители.

По думите на Милев проектът днес се осъществява по график.

Общата дължина на българска територия ще бъде 540 км. Чрез газопровода "Южен поток" ще се пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа. На българска територия трасето преминава през Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, както и през още 39 общини.

У нас ще има приемен терминал и три компресорни станции - "Варна", "Лозен" и "Расово". Газът ще стига директно до България и няма да минава през трети страни.

В края на септември министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи за неясноти около договора за строителството. Една от тях беше лихвата по заема за изграждането. Вече е ясно, че тя ще бъде между 4-4,6%, а не както беше обявено по-рано 8%.

Планирано е "Южен поток" да бъде пуснат в експлоатация от 2016 г. По него ще бъдат пренасяни 63 млрд. кубика газ от Русия към Европа.

Припомняме, че по думите на Кирил Темелков, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" до 21 млрд. кубични метра природен газ на година ще може да влизат в газопреносната мрежа на страната ни, след завършването на газопровода „Южен поток“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...