Първа копка на "Южен поток" у нас възможна още тази година

30.09.2013 | 17:30
по статията работи: Ралица Стоянова
България се надява най-късно до 2017 г. да бъде изградена газовата връзка със Сърбия, а Сърбия е дори по-оптимистична - в края на 2016 г.
Първа копка на "Южен поток" у нас възможна още тази година

Първа копка на проекта "Южен поток" може да бъде направена до края на годината, ако има яснота по всички въпроси около него. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата си с проф. д-р Зорана Михайлович - министър на енергетиката,  развитието и защитата на околната среда на Сърбия.

България се надява най-късно до 2017 г. да бъде изградена газовата връзка със Сърбия, а Сърбия е дори по-оптимистична - в края на 2016 г.

"Основната цел е  да се защити националният ни интерес", категоричен е Стойнев.

Министърът посочи, че все още се преодолява забавянето по проекта. Въпреки това няма да направим прибързани стъпки, преди да е ясен начинът на финансиране на проекта. "Имаме оценка на въздействието на проекта, но е необходим цялостен финансов модел и съгласуване с ЕК. В етап на преговори сме и изясняваме всички бъдещи дейности", посочи Стойнев. 

За министерството и правителството този проект е инвестиционен, каза министърът и посочи, че той ще даде тласък на икономиката и ще създаде десетки хиляди работни места. Проектът е на стойност над 3,3 млрд. евро.

Михайлович каза, че страна ѝ сега получава газ от един  източник и по тази причина се нуждае поне от още едно трасе. "За  нас са добри и двата проекта - "Южен поток" и газовата връзка", каза сръбският министър.

Когато проектът бъде реализиран, през България ще минава тръба с дължина приблизително 540 км, като началната му точка е край Варна в района на Галата с отклонение от 59 км към Провадия и три компресорни станции. Съоръжението ще пренася през територията на страната ни 63 млрд. куб. метра газ при окончателното приключване на проекта.

Очакванията са инвестицията да се изплати за 15 години.

68% от българите подкрепят "Южен поток", сочи проучване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....