Златанова: Заварихме тежко замитане под килима на проблеми по "Околна среда"

23.04.2014 | 16:52
по статията работи: Ростислава Иванова
Именно в периода 2010 - 2013 г. са създадени основните проблеми в усвояването на средствата
Констатирано е смесване на критериите към участниците в търговете в 10 от проверените случаи, незаконосъобразно намаляване на срока за получаване на оферти в 13 от договорите, ограничителни изисквания за членство в Централния професионален регистър на строителите по Закона за Камарата на строителите без допускане на еквивалентно национално членство - в 12 договора, неравно третиране на участниците по време на подбора - в 40 договора за поръчки, незаконосъобразно удължаване на срока за получаване на офертите поради обявяване на удължаване само в рамките на България - в един договор, а неясна методика - в 32 договора на общини.

Министърът съобщи, че на базата на доклада с нарушенията и констатациите в него се водят преговорите за финансови корекции и възстановяване на плащанията от ЕК, а срокът за отговор от страна на комисията е 27 май.

„Целта е да възстановим плащанията, колкото се може по-бързо и да минимизираме ефекта от наложените финансови корекции“, увери тя.

В момента тече изпълнението на проектите и е важно да се гарантира изпълнението им до край, за да бъдат реализирани целите на програмата.

Колко милиона ще връщаме по „Околна среда“?

Наложените до момента финансови корекции по ОПОС на общини са само 38 млн. лв. по 149 договора от общо проверените 239 договора за изпълнение на обща стойност над 556 млн. лв. Михайлова прогнозира цялата сума по финансовите корекции да е не повече от 180 млн. лв. Те ще бъдат наложени върху получените и изразходвани средства от ЕС, които местните бюджети ще трябва да върнат до края на 2013 г. Около две трети от договорите по ОПОС за стария програмен период са сключени през 2013 г. поради огромното закъснение на програма „Околна среда“.

Финансови корекции има и по договори на структурни звена към министерството, за които държавата ще се наложи да връща пари на ЕС, каза още министър Михайлова. Там също има отстранени участници и ясни нарушения на правилата по провеждането на обществени поръчки. Така например Националната служба за защита на природата – Дирекция към МОСВ, също е в списъка с нарушителите. Парите ще връща екоминистерството, тъй като дирекцията няма как да е отговорна за проведените в нарушение на правилата обществени поръчки, спуснати от ръководството на МОСВ.

Как се стигна до масовите нарушения на общините?

По време на срещата си с Националното сдружение на общините в България Михайлова чула обвинения от кметовете, че държавата ги е изоставила, все едно хората от тези общини не са българи като останалите. Тя призна, че кметовете са прави в едно – че отговорността за допуснатите нарушения не е само тяхна.

„Отговорността е на предишното правителство, което трябваше да гарантира спазването на правилата от страна на бенефициентите – в случая общините. Всъщност тези масови нарушения при провеждането на търговете и избора на изпълнителите са станали възможни след промяната на Закона за обществените поръчки през 2011 г.“, категорична е Михайлова.

Тогава ГЕРБ решава да прехвърли предварителния контрол на обществените поръчки от Управляващите органи по оперативните програми към самата агенция, която очевидно изобщо не го е правила. В същото време по действащите единни правила на ЕС отговорността за целия контрол на обществените поръчки си остава на управляващите органи по програмите.

Другата сериозна причина за проблемите в „Околна среда“ е огромното забавяне на програмата. На практика тя стартира през 2009 г., като пропуска цели две години от началото на програмния период, след което веднага е замразена от ЕК.

„В момента сме в последната възможна година по изпълнението на договорите по ОПОС, в последните възможни срокове за изпълнение на проектите, които трябва да финишират до края на 2015 г.“, обяви екоминистърът. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...