Златанова: Ускоряването на темповете на усвояване на евросредствата е очевидно

20.11.2013 | 15:45
по статията работи: Петя Бързилска
По "Развитие на човешките ресурси" нивото на сертифициране се очаква да достигне 1,25 млрд. лв.
Златанова: Ускоряването на темповете на усвояване на евросредствата е очевидно

За 6 месеца правителството е успяло да сертифицира една трета от всички сертифицирани разходи по оперативните програми за седем години. Ускоряването на темповете на усвояване на евросредствата е очевидно. Това заяви днес по време на пресконференция в Министерски съвет (МС) вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова, цитирана от БТА.

"Нашето правителство няма проблеми с  европейските програми, но съжаление ние сме тези, които трябва  да платят сметката на предишното правителство", заяви още Златанова.

Тя съобщи, че за периода 1 януари 2007 - 15 март 2013 г. сертифицираните разходи са 34,47%. Същевременно от 15 март до 15 ноември тази година има ръст на сертифицираните разходи от десет на сто. "Каквото зависи от нас, в партньорство с бенефициентите, ще направим максималното да усвоим максимално количества средства", каза Златанова.

От своя страна министърът на околната среда Искра Михайлова съобщи, че по ресорната оперативна програма разплатените средства с натрупване към февруари тази година са 671,431 млн.лева. Към юни 2013 г. са 866 млн.лева, а към ноември (за последните пет месеца) е 1,375 млрд.лева. По думите на министъра това означава удвояване на разплащанията по програмата за последните месеци.

Михайлова съобщи, че и в този момент продължава изпълнението на проектите по програмата. Риск по ос едно на програмата ("Води") няма, защото тя е свръхдоговорена, каза министърът.

По думите й по ос две има минимален риск и се работи по голям проект, който да бъде одобрен от Европейската комисия по отношение на приключване работата по депата за отпадъци. "Ако остава риск за неизпълнение, това е по ос 3 "Биоразнообразие", където се работи за преодоляване на закъсненията, за да може всички договори с изпълнителите да бъдат сключени до края на годината", каза министърът.

Социалният министър Хасан Адемов съобщи, че по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" към октомври тази година е достигнато ниво на сертифициране от 363 млн. лева, а до края на годината се очаква нивото на сертифицираните средства да достигне минимум 1,250 млрд. лева. "С това рискът от загуба на средства е сведен към нула, а към май този риск беше за 450 млн.лева", каза министърът.

Същевременно министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева съобщи, че по ресорната оперативна програма за близо шест месеца са разплатени 360 млн.лева, което е двойно спрямо миналогодишен такъв период. "За 2013 г. загубите по програмата ще са нулеви", заяви Терзиева. Тя напомни, че към май тази година възможността от евентуална загуба на средства е била 123 млн.евро.

Министърът на финансите Петър Чобанов пък каза, че индикативната програма за 2013 г. по оперативна програма "Административен капацитет" се изпълнява в срок. До момента е постигнато около 10 процента наддоговаряне, което означава, че се стремим рискът от загуба на средства да бъде минимизиран, каза министърът.

Министърът на транспорта Данаил Папазов съобщи, че по оперативна програма "Транспорт" е било заварено голямо изоставане по подготовката за следващия програмен период, което е преодоляно. Няма опасност от загуба на средства по сегашната програма и до края на годината и надявам се до края на периода, каза министърът.

Министърът на земеделието Димитър Греков съобщи, че през 2011 г. по Програмата за развитие на селските райони са загубени 39 млн.лева, а през 2012 г. - 51 млн.лева. Тази година се стремим да няма такава загуба, допълни министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...