Икономист: България може да падне под 3% дефицит

12.11.2014 | 17:34
по статията работи: Десислава Маданска
Средната класа пропада, 40% от хората нямат надежда за бъдещето, каза Боян Дуранкев
Икономист: България може да падне под 3% дефицит
Снимка: Thinkstock/Guliver

Възможно е България да слезе под 3% дефицит до края на годината. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР. По думите му много страни от еврозоната имат сериозен дефицит.

„Спокойно може да се търси дълг от началото на следващата година, тоест Бюджет 2015 година да увеличи своя разход, а сега - до края на годината, ние да слезем под 3%. Това не е никакъв проблем в момента. Със сигурност парите за изплащане на гарантираните влогове ще стигнат напълно, министерствата ще си получат всичко, каквото трябваше и както искаха, с леки орязвания“, каза Дуранкев.

Според него в бюджета за следващата година трябва да бъде заложен дефицит под 3% и задължително трябва да се помисли как гражданите да бъдат задържани в една икономика. По думите му се наблюдава пропадане на средната класа и над 40% от хората нямат никаква надежда за бъдещето. Той подчерта, че ще трябва да се посегне както на плоския данък, така и на данъка върху корпоративната печалба.

Той изрази мнение, че и догодина България няма да бъде магнит за чуждестранни инвестиции.

„И от тук натам спасението е еврофондовете, които, ако се усвоят, ще бъдат около 10% от всички публични инвестиции, докато държавата може да премине към едно засилване на производството и участие с по-големи инвестиции в икономиката“, каза професорът.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...