Имаме 10 дни да декларираме доходите си за третото тримесечие

21.10.2013 | 11:51
по статията работи: Теодора Пенева
Декларация подават нотариуси, хазяи, стоматолози и други самоосигуряващи се лица
Имаме 10 дни да декларираме доходите си за третото тримесечие

Самоосигуряващите се лица имат още 10 дни, за да декларират на дължимите данъци за третото тримесечие на 2013 г., напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Хазяите, нотариусите, стоматолозите и др. физически лица трябва да правят това три пъти годишно, съгласно ЗДДФЛ и ЗКПО.

Своите декларации вече са внесли повече от 9 хиляди жители на област Варна, информират от местната данъчна администрация.

Пред НАП се отчитат още всички предприятия или самоосигуряващи се лица, които изплащат средства на физически лица извън регламентираните в трудов договор, и са задължени да удържат данък.

Това са от една страна доходите по извънтрудови правоотношения или от наем (или друг вид отдаване на права или имущество срещу заплащане), за които се удържа авансов данък от платеца. В тези случаи дължимите авансови данъци се внасят и декларират до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен доходът (с изключение на четвъртото тримесечие).

Декларация подават и лицата, които изплащат доходи, подлежащи на облагане с окончетелни данъци съгласно ЗДДФЛ. Това са данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и върху доходите на местни и чуждестранни физически лица (напр. дивиденти, ликвидационни дялове и др.).

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

От приходната агенция напомнят още, че доходите за четвъртото тримесечие на годината не се декларират. Тъй като за последния годишен период не се дължи авансово данък, в годишаната данъчна декларация за облагане на доходите, придобити през 2013 г., физическите лица ще имат данък за довнасяне.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.04   527 – Начело на Византия застава Юстиниан I 1572 – Група протестантски пирати превзема град Брийле. 1579 – Основан е университета във Вилнюс. 1657...