През август 2024 г. месечната инфлация в България е 0.1%, а годишната инфлация за август 2024 г. спрямо август 2023 г. е 2.1%, показват данни на НСИ.
Инфлацията от началото на годината (август 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 1.2%, а средногодишната инфлация за периода септември 2023 - август 2024 г. спрямо периода септември 2022 - август 2023 г. е 3.6%.
През август 2024 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“ - увеличение с 0.9%;
- „Развлечения и култура“ - увеличение с 0.5%;
- „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ - увеличение с 0.3%;
- „Съобщения“ - увеличение с 0.2%;
- „Разнообразни стоки и услуги“ - увеличение с 0.2%.
По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:
- „Облекло и обувки“ - намаление с 3.3%;
- „Транспорт“ - намаление с 0.9%;
- „Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома“ - намаление с 0.2%;
- „Ресторанти и хотели“ - намаление с 0.1%.
През месец август 2024 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: зеле - с 22.8%, листни зеленчуци - с 15.9%, цитрусови и южни плодове - с 8.0%, праскови и кайсии - с 6.1%, млечни масла - с 5.1%, краставици - с 5.0%, мляно месо (кайма) - с 3.7%, домати - с 3.7%, кафе - с 3.6%, пресни зеленчукови подправки - с 3.5%, ябълки - с 3.3%, маслини - с 3.1%, месо от домашни птици - с 2.6%, гъби - с 2.0%, олио - с 1.9%, минерална вода - с 1.6%, леща - с 1.3%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.2%, плодови сокове - с 1.1%, зрял чесън - с 1.0%, кашкавал - с 0.9%, пипер - с 0.9%, вина - с 0.7%, сол - с 0.6%, ориз - с 0.6%, зрял лук - с 0.6%, боб - с 0.6%, ракии - с 0.6%, пълномаслено прясно мляко - с 0.5%, малотрайни колбаси - с 0.4%, хляб - с 0.2%, и други.
Намалени са цените на следните хранителни продукти: дини и пъпеши - с 18.4%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 4.0%, картофи - с 3.8%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжан) - с 3.5%, извара - с 2.1%, сладолед - с 2.0%, прясна и охладена риба - с 1.9%, сухи сладкарски изделия - с 1.4%, свинско месо - с 1.3%, месо от едър рогат добитък - с 1.0%, трайни колбаси - с 0.9%, маргарин - с 0.9%, газирани напитки - с 0.9%, нискомаслено прясно мляко - с 0.7%, бира - с 0.7%, оцет - с 0.6%, кисели млека - с 0.4%, захар - с 0.4%, сирене - с 0.3%, яйца - с 0.1%, и други.