Информационна система ще свързва НАПИ с Брюксел

01.10.2008 | 14:22
по статията работи: Петър Чернев
В Национална агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде назначен служител по етика, който ще следи за конфликт на интереси
Информационна система ще свързва НАПИ с Брюксел

Националната агенция "Пътна инфраструктура" предприема редица мерки, целящи подобряване на работата й и отстраняване на допуснатите от предшественика й – Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ), слабости. Това стана ясно по време на пресконференция на ръководството на звеното, която се състоя днес в БТА.

Една от мерките е новият правилник на агенцията. Според него отговорностите в управлението се разделят между изпълнителния директор на агенцията и надзорния съвет.

Предстои да бъдат приети нови правила за организация и провеждане на обществени поръчки. Те ще бъдат одобрени от Надзорния съвет. Мярката се предприема в резултат на отчетените през последните няколко години слабости във ФРПИ, обясни председателят на Надзорния съвет Иван Атанасов.

Също така ще бъдат одобрени типови договори за възлагане на обществените поръчки. Те ще бъдат изготвени в няколко направления и ще покрият целия спектър на дейности, които агенцията управлява. Това се прави, тъй като през последните няколко години е било честа практика сроковете, залегнали в договорите, сключвани по българското законодателство, да бъдат едностранно удължавани, както и фиксираните бюджети за изпълнение да бъдат променяни.

Най-рано през следващата година в Националната агенция „Пътна инфраструктура” ще бъде въведена компютърна информационна система. Тя ще бъде свързана с Европейския съюз и ще позволи на Брюксел да следи как протичат сертифицирането и плащането по сключените договори. Изграждането й ще струва около 5 млн. лв. – пари, които могат да бъдат включени най-рано в бюджета за следващата година, обясни изпълнителният директор на НАПИ Димитър Иванов.

Нов момент в структурата на агенцията е служителят по етика. Той ще консултира служителите в агенцията по деликатни и проблемни въпроси и ще може да докладва евентуални конфликти на интереси на директора на агенцията.

Двамата заместници на изпълнителния директор Димитър Иванов все още не са избрани, стана ясно още днес. Те ще бъдат избрани от премиера и ще играят по-скоро ролята на помощници на директора на агенцията.

Новата структура на Националната агенция "Пътна инфраструктура" се разделя на няколко нива. Най-високо в нея стои надзорният съвет. Той контролира работата на изпълнителния директор на агенцията.

Директорът разполага с двама заместници и контролира четири блока дирекции: Блок "съответствие и управление на риска", Оперативен блок, Комуникационен блок и Блок "административно-информационно обслужване и координация". Всеки блок от своя страна управлява по четири дирекции.

На днешната пресконференция стана ясно още, че ще бъде създаден регистър на фирмите за зимно пътно поддържане. Той ще позволява да се следи дали фирмата, която е избрана да поддържа пътищата в съответния район, се справя със задълженията си. Подробности по тази тема може да прочетете тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...