Йотингер: Работата по „Южен поток“ ще продължи

25.06.2014 | 20:50
по статията работи: Мина Стойчева
Европейската комисия иска всички норми, свързани с проекта, да бъдат спазени
Йотингер: Работата по „Южен поток“ ще продължи

Работата по изграждането на „Южен поток“ ще продължи веднага щом се гарантира спазването на европейските норми и критерии. Това потвърди европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. По неговите думи Европейската комисия ще разреши работата по газопровода веднага след като бъдат изпълнени тези условия, предаде iNews.

От своя страна руският президент Владимир Путин хвърли обвинение срещу САЩ за спирането на „Южен поток“. По неговите думи страната оказва политически натиск на Европейския съюз по отношение на газопровода. Путин отново подчерта, че целта на проекта е да гарантира доставките на природен газ за страните от Стария континент.

Йотингер съобщи още, че до края на месец август ще се състои тристранна среща между Европейския съюз, Русия и Украйна. На нея ще присъстват министрите, които отговарят по енергийните въпроси. Те ще обсъждат проблемите с доставките на природен газ за Киев. Еврокомисарят допълни, че очаква в най-скоро време да разговаря с енергийния министър на Русия Александър Новак, за да бъде потвърдено неговото присъствие на тристранната среща.

Припомняме, че днес (25 юни) кабинетът одобри позицията на България по отношение на спирането на "Южен поток" от Европейската комисия и започналата наказателна процедура по този казус. В нея се казва, че няма нарушения на европейското законодателство, както и на националното такова, по отношение на договорите за газопровода. Позицията ще бъде изпратена до Брюксел. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...