КЗК не може да каже "кои са монополистите"

21.03.2013 | 08:09
по статията работи: Петя Бързилска
От Комисията отговориха на призива на служебния премиер Марин Райков
КЗК не може да каже "кои са монополистите"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да установи кои са монополите в България. Това съобщават от антимонополния регулатор по повод отправените от премиера Марин Райков призив към Комисията "да се самосезира и да даде отговори - кои са монополистите".

Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да даде отговор на обществото, кои са монополистите и картелите в държавата, поиска вчера служебният министър-председател, цитиран от iNews.bg. "Не мога да приема, че това досега не е направено", каза Райков.

От КЗК се позовават на правомощията, които й възлага Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК) и правото на Европейския съюз.

Според прилаганото в страната право на конкуренцията монополно е положението на предприятие, което по закон има изключителното право да извършва определен вид стопанска дейност. Това положение се определя само от Народното събрание (НС), а в момента в страната няма действащ парламент.

КЗК може да определи кое предприятие има господстващо положение със своя пазарен дял, финансови ресурси и достъп до пазара.

Според Комисията нито Законът за защита на конкуренцията, нито правото на Европейския съюз забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. Затова Комисията няма правомощия да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия".

КЗК постановява решения, с които установява извършени нарушения по ЗЗК или Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС) и налага предвидените в закона санкции. От началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20 745 418 лв., съобщават от Комисията.

КЗК е член от Европейската мрежа по конкуренцията (ЕМК) и осъществява своите функции в тясно сътрудничество с ЕК и останалите национални органи по конкуренцията на държавите членки на ЕС, заявяват още от антиномополния регулатор.
Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...