Райков: КЗК да се самосезира и да каже кои са монополите

20.03.2013 | 14:21
по статията работи: Ивелина Георгиева
До 10 дни ще се представят промени в договорите с трите ЕРП-та
<p>Марин Райков, министър-председател в служебното правителство</p>

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се самосезира и да даде отговор на обществото, кои са монополистите и картелите в държавата. Това поиска служебният министър-председател Марин Райков. "Не мога да приема, че това досега не е направено", каза Райков.

Според него трябва да се направи независим международен одит на монополните компании, информира iNews.bg.

Още миналия месец президентът Росен Плевнелиев лансира идеята за международен одит в енергетиката. При приемането на поста министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви, че ще се направи външен одит в енергийния сектор, за да се видят проблемите в него. "Настояваме за пълен ценови и регулаторен одит", заяви пък преди дни председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов.

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че до десет дни ще бъдат представени промени в договорите на трите електроразпределителни дружества за доставка на ток, така че правата на потребителите да бъдат по-защитени.

Служебният кабинет ще предприеме ревизия на дейността на ДКЕВР. Марин Райков подчерта, че икономическият министър е в непрекъснат контакт с ЕРП-тата и диалогът с тях е конструктивен.

Същевременно министърът на финансите в служебния кабинет Калин Христов обяви, че заложеният бюджет може да бъде изпълнен. По думите на Марин Райков в края на февруари 2013 г. размерът на просрочените задължения на държавата е 108 милиона лева за централната власт и 173 милиона за местната власт.

Стана ясно и, че кабинетът на Райков предвижда да увеличи със 160 хиляди лева сумата за провеждането на изборите в чужбина.

Министрите засегнаха и темата за ситуацията в Кипър. Калин Христов поясни, че това, което се случва там, създава ново напрежение в еврозоната. Той увери, че служебните управляващи следят ситуацията отблизо и засега тя не оказва съществено влияние върху фискалната позиция на страната.

По думите на Христов обаче ефектът върху българската икономика е по-скоро косвен.

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви проекта за намаление цените на топлинната енергия в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....