Кабинетът ще се опита да предоговори условията за доставка на ток

28.03.2013 | 11:24
по статията работи: Теодора Пенева
Дългосрочните договори са основната пречка да се намали цената на електроенергията у нас, заяви министър Асен Василев
<p>Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма</p>

Служебното правителство ще се опита да постигне промени в условията на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред БНТ.

Дългосрочните договори с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и с „Марица 3“ и таксата за производство на енергия от възобновяеми източници (така наречената „зелена“ добавка) се посочват като основните причини токът у нас да е скъп, припомня iNews.bg.

Министър Асен Василев коментира, че ще бъде направен опит контрактите с централите да бъдат предоговорени, но това зависи и от другата страна по тях.

За промени в тези договори се заговори още миналата година от бившия председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев и от ексминистъра на икономиката Делян Добрев. Националната електрическа компания (НЕК) започна да проучва клаузите в тях.

По думите на Василев днес, именно дългосрочните договори са пречката да се намали цената на тока у нас, въпреки че страната ни има прекалено много мощности и свръхпроизводство. Той уточни, че дългосрочни са контрактите не само с „така наречените американски централи“, но и с производителите на „зелена“ енергия.

Служебният министър посочи още, че енергийната система в България е под огромно напрежение. Пазарът спешно трябва да се ребалансира и да започне да се работи по въвеждане на трети либерализиращ пакет.

Свръхпроизводството е един от основните проблеми в сектора, смята той. В момента у нас има инсталирани 12 000 мегавата мощности. В пиковите моменти на потребление се използват едва 4700.

"Дори износът, който в момента е 300 мегавта, да се увеличи, пак ще има свръхпроизводство", заяви Асен Василев.

Той обобщи, че всичко това показва изкривяванията на пазара, в който произвежданото електричество е повече от потрябването, а същевременно цените на електроенергията не падат.

Василев добави, че като министър не може да определи кои централи да работят и кои – не. По думите му затова към ведомството му има Обществен съвет (Министерството на икономиката, енергетиката и туризма) - за да се реши как да се действа занапред.

"Ако решим, че искаме "зелена" енергия, ще имаме малко по-скъп ток", констатира служебният министър на енергетиката като допълни, че предстоят тежки обществени избори за това как да се решат проблемите в сектора.

По повод предложението му 40% от "зелените централи" да спрат временно производството си той заяви, че дори те да прекратят работата си само за седмица, това ще разтовари системата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...