Каква е философията на бюджетната ревизия

30.07.2013 | 12:50
по статията работи: Ралица Стоянова
Тази година правителството се разплаща с бизнеса, догодина се вливат свежи пари в икономиката, обясни Чобанов
Каква е философията на бюджетната ревизия

"Като цяло философията на актуализация на бюджета за тази година е да разплатим задълженията към бизнеса, за да може да се влее свеж ресурс в икономиката, което да я подпомогне и задвижи". Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на заседанието на бюджетната парламентарна комисия, на която се обсъжда на второ четене актуализацията на бюджета

„Не дефицитът е това, което ни притеснява. Притеснява ни фактът, че това с дефицитите е прокризисна политика и се доказа в последните години. Дефицит да бъде като самоцел – да не е 2%, а да е 1.2%, от нас не го очаквайте", каза министърът, цитиран от агенция "Фокус". 

Той заяви, че социалните мерки са нещо полезно и те вече се реализират. Кръгът на лицата, които ще получават енергийни помощи, е разширен с около 60 000 души, отбеляза Чобанов. 

Несъбраният ДДС до юни възлиза на 450 млн. лева, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова при обсъждането. Тя добави, че са предприети мерки за издаване на разрешения за неотложни плащания. Въведен е и фискален контрол върху движението на стоки в страната

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев изтъкна три основни причини за исканата актуализация на бюджета - очакваното и заложено в бюджета изпълнение на приходите за полугодието; искането на правителството да поддържа по-висок фискален резерв; наличието на недофинансирани системи. 

Според него вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна. Цонев обаче успокои, че сме далеч от гръцки сценарий. 

"Дали ще има рецесия до края на годината, зависи както от външната, така и от вътрешната среда. Опитваме се да предотвратим това като се разплатим с бизнеса, като връщаме навреме ДДС", каза от своя страна Чобанов. Той се похвали, че кабинетът "Орешарски" е върнал по-голямо количество ДДС, отколкото се е връщало средномесечно.

На заседанието ГЕБР предложи социален пакет от 150 млн. лв. в актуализацията на бюджета. "Това е един фонд солидарност, който ние ще отделим от нашите данъци за хората, които са най-уязвими. Рано или късно през есенно-зимния период ние ще се сетим от необходимостта да подпомогнем нашите съграждани”, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Тотю Младенов. 

В пакета се включват 40 млн. лв. за помощи по Закона за семейните помощи за деца, по интеграционните добавки за хората с увреждания, приемните семейства и по Закона за социалното подпомагане. 85.6 млн. лв. се предвиждат за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци. По този начин ще се разшири обхватът на хората и близо 500 000 домакинства или около 1.5 милиона граждани могат да бъдат подпомогнати. 24.6 млн. лв. допълнително се предвиждат за активни мерки на пазара на труда. 

Приходите, заложени в Националната агенция по приходите (НАП), са изпълними, дори преизпълними. Проблемът е в Агенция „Митници”, според депутата от ГЕРБ и бивш директор на приходната агенция Красимир Стефанов.

Ако има воля, правителството може да се вмести в разчетения дефицит, според депутата от ГЕРБ Владислав Горанов. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...