Какво могат да научат от нас германските земеделци?

22.10.2013 | 14:45
по статията работи: Теодора Пенева
Определиха приоритетите на сътрудничество между двете държави в агросектора
Какво могат да научат от нас германските земеделци?

Животновъдство, аквакултури, производство на биомаса, развитие на селските райони и тяхното финансиране - това са ключовите теми за сътрудничество между България и Германия в агросектора.

Сегментите бяха определени по време на среща на работната група "Земеделие и хранително-вкусова промишленост" към Българо-германския съвет за коопериране. Това информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), където се проведе събитието. В него участваха зам.-министрите на земеделието и храните Валентина Маринова и Явор Гечев от българска страна и Ханс-Егберт фон Арним и Бернд Кох от немска - председатели съответно на работната група и на Германския земеделски съюз.

Върху ключовите приоритети двете страни ще си сътрудничат и ще работят в рамките на заседанията на работната група. "Развитието на селските райони е от основна важност за страната ни, защото до 2020 г. ще бъдат разпределени сериозни средства за европейското земеделие", коментира Гечев.

По думите му новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) ще е ориентирана към подобряване стандарта на живот в малките населени места и повишаване конкурентоспособността на малките стопанства.

Що се отнася до животновъдството, коментира зам.-министърът, там "България може да бъде много полезна, защото разполага с един от най-богатите генофондове в Европа, а освен това сме запазили и чистотата на родните породи". От немска страна Бернд Кох предложи да се разработят инициативи за обучения, чрез които българските животновъди да имат достъп до най-модерните тенденции в сектора.

От своя страна зам.-министър Маринова посочи, че за родните стопани е важно да имат възможност да предлагат продукцията си извън границите на страната. "Повишаването на квалификацията им чрез обучения ще помогне за ускоряването на този процес", заяви тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...