Китайската икономика е в риск?

25.03.2014 | 10:10
по статията работи: Люсиен Димов
Слабият икономически растеж може да доведе до сериозни последици
Китайската икономика е в риск?

От десетилетия насам, така наречената Драконовска икономика на Китай постигна удивителен растеж. Това помогна на милиони хора да се измъкнат от полетата и да заживеят в огромните мегаполиси, пише"Би би си". 

Но на фона на задълбочаващата се криза в Европа и все още нестабилното възстановяване на САЩ, Китайската икономика може също да отчете спад.

Китайското правителство и много икономисти очакват нивото на икономическият ръст да се понижи под 8%. Съществува дори вероятност от сериозна икономическа катастрофа.

И така, какви са перспективите за Китай?

Китай е не само втора по големина икономика в света и водещ износител, тя е също най-големия производител.

Ускореното застрояване на страната доведе до обезселяване и образуване на призрачни градове. Никой не може да предположи колко точно е презастрояването. В Пекин има около четири милиона свободни апартамента.

Строителството се превърна в доминиращ сектор на Китайската икономика. То заема 25% от цялата дейност на Китай и дава хляб на 15% от работещата сила.

Със сигурност не трябва да ни изненадва фактът, че Китайският пазар на недвижими имоти отчете спад миналата година и продажбите на земи се сринаха. Това води и до намаляване на икономическия растеж.

Народната република генерира доста съмнителни заеми през изминалите години. Повечето анализатори се доверяват на факта, че сложните финансови деривати в Китай са премахнати.

Все още се счита за грешка да се игнорират увлеченията в бързата кредитна експанзия последвана от глобалната финансова криза през 2008 г.

Въпреки китайските разходи за стимулиране, общата сума на външния дълг се е увеличила с около 50 пункта от БВП за последните няколко години. Спадът в кредитирането за същия период увеличава риска за финансова катастрофа. Това е така, защото кредитите действат на икономиката както стероидите на атлет. Организмът се нуждае  от все по-големи дози, за да се поддържа ефекта. 

От 2009 г. насам много съмнителни проекти са финансирани с помощта на банките. По-голямата част от заемите сигурно ще се окажат „лоши“. По-притиснително беше ускорената експанзия на сенчестата банкова система.

По думите на Уън Дзибао, китайското икономическо развитие е небалансирано, некоординирано и неустойчиво. Проблемът е в това, че премиерът има наблюдения за изминалите години и китайската икономика е станала по-небалансирана и от преди.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...