Китай и ЕЦБ сключиха споразумение за размяна на валута

10.10.2013 | 16:10
по статията работи: Симеон Досев
Пекин се надява китайският юан да изпревари долара като предпочитана световна резервна валута
Китай и ЕЦБ сключиха споразумение за размяна на валута

Китай и Европейската централна банка (ЕЦБ) сключиха днес (10 октомври) двустранно споразумение за размяна на валута, което е второто най-голямо за азиатската държава, съобщава „Ройтерс“.

То ще бъде валидно за следващите три години, а поставеното ограничение е в размер на 350 млрд. юана или 60,8 млрд. евро.

В последно време Китай сключи редица подобни сделки, за да превърне валутата си в международно средство за финансови и търговски трансакции. Крайната цел е юанът да замени долара като световна резервна валута.

Най-голямото споразумение засега е това с Южна Корея с лимит от 360 млрд. юана. Страната също така е сключила сделка и с Хонг Конг за 400 млрд. юана.

Като втори най-голям търговски партньор Европа е естествена дестинация за разширяване на профила на китайската валута. Интерес към сделката имаха и някои европейски страни, в това число Великобритания и Германия, които искат да предоставят считаната като много примамлива финансова услуга. Китайският юан е осмата най-търгувана валута в света с пазарен дял от 1,5%, изпреварвайки шведската крона, южнокорейския вон и руската рубла.

През юни френският президент Франсоа Оланд вече заяви, че страната му има желание да сключи споразумение за размяна на валута с втората най-голяма икономика в света. Гуверньорът на централната банка на Франция приветства подписаното днес (10 октомври) споразумение. „По този начин банките в еврозоната и Франция ще имат сигурността да развиват собствени дейности в китайска валута в дългосрочен план“.

В официалното прессъобщение на ЕЦБ се казва, че споразумението ще подпомогне поддържането на ликвидност в еврозоната и ще осигури наличието на китайска валута в централните банки на страните. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...