МИЕ: Приветстваме усилията на бизнеса за развитието на екотуризма

10.05.2014 | 16:20
по статията работи: Момчил Лалев
От ведомството подчертаха, че ще продължат да подкрепят отговорното поведение в туристическата индустрия
МИЕ: Приветстваме усилията на бизнеса за развитието на екотуризма

Приветстваме усилията на бизнеса да популяризира зеления начин на живот, екотуризма и отговорното поведение в туристическата индустрия, което е в съответствие с европейските и световните изисквания.

Това заяви при откриването на петото издание на фестивала изложение „Зелени дни“ в София Анелия Генова, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ в Министерството на икономиката и енергетиката. Борсата се провежда с подкрепата на МИЕ и представя социално и екологично отговорни бизнес практики за устойчив и здравословен начин на живот и пътуване. 

"Все по-често устойчивото развитие ще бъде сравнявано с критериите за качество и туристите ще предпочитат районите, в които се полагат грижи за околната среда. Съхранената природа и проспериращата приемна общност ще формират по-висока добавена стойност и като политика се насърчават от МИЕ", заяви Генова, цитирана от пресслужбата на МИЕ.

Според Генова именно това е голямата задача пред българския туризъм - да бъде конкурентен и в същото време да възприеме принципите на устойчивото развитие.

"Туристите ще осъзнаят, че на местата, където грижата за природата, хората и местните общности е приоритет, те като посетители ще получат също качествени услуги. Този подход ще помогне да се развият иновативни и висококачествени туристически продукти и ще направи европейските дестинации по-привлекателни", каза още Генова.

Вчера (9 май) зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев коментира, че страната ни има възможности да се насочи именно към развитието на алтернативния туризъм, който да съответства на европейските и световните изисквания за опазване на природата, без това да спъва икономическите проекти и инвестиционните намерения.

Той обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм – еко, селски, балнео, СПА, етно, био, гурме, винен и други. По думите му те могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...