Магистрала "Хемус" готова до 2017 г.

10.08.2012 | 13:14
по статията работи: Петя Бързилска
Според Лиляна Павлова в бъдеще инфраструктурата в Северна България ще може да бъде сравнявана с тази в Южна България
Магистрала "Хемус" готова до 2017 г.
Снимка: Commons.wikimedia.org

Магистрала „Хемус” трябва да бъде цялостно изградена до 2017 г. Това са плановете на правителството, информира регионалният министър Лиляна Павлова по време на откриването на рехабилитираната пътна отсечка Старо Оряхово-Гроздьово във Варненска област, предаде Агенция "Фокус".

Според Павлова е задължително целият участък от магистралата Варна-София между градовете Ябланица и Шумен да бъде изградена наведнъж от един изпълнител. Тя посочи, че ориентировъчната цена на трасето е около 1 млрд. евро.

До 2014 г. трябва да се направи идейният проект за аутобана и да се уточни точното трасе, през което ще минава. До три години след това изграждането на мигистралата трябва да е приключило.

Министърът уточни още, че акцентите в дейността на управляваното от нея ведомство през следващия програмен период за усвояване на европари са цялостното изграждане на АМ „Струма” и „Хемус”, реализирането на тунел под връх Шипка и изграждането на скоростните пътища Русе-Велико Търново и Русе-Шумен. Според Павлова, след реализирането на тези проекти, инфраструктурата в Северна България ще може да бъде сравнявана с тази в Южна България.

Регионалният министър подчерта, за пореден път, че за правителството всички пътища в страната са от приоритетно значение.

"Именно второ- и третокласните пътища създават предпоставки за икономическото развитие на регионите, създаването на работни места и задържане на младите хора в малките населени места", добави Лиляна Павлова.

Провокирана да коментира спорната тема за Общия устройствен план на Варна, тя уточни, че е възможно по него да бъдат нанесени някои корекции, когато той бъде разглеждан и обсъждан на национален съвет в София.

"Въпреки това за крайната визия на Общия устройствен план ще се произнесат единствено експертите, ландшафтните архитекти и озеленителите", увери Павлова.

Приемането на промени в Общия устройствен план на Варна предизвика множество протести през последните месеци, тъй като гражданите настояваха да се забрани възможността за застрояване на Морската градина и други зелени зони край плажната ивица.

Лиляна Павлова посочи, че след 15 дни ще се проведе Националния експертен съвет в София. Есента планът може да е одобрен на национално ниво. По отношение на варненския булевард „Трети март” министър Павлова беше категорична, че неговата цялостна рехабилитация е от компетенциите единствено на кмета на общината и на местната власт.

Тя заяви, че булевардът е важен за част от град Варна и в компетенциите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е по-скоро свързването му с автомагистрала „Хемус”. "Това е по-важно, защото по този начин отсечката вече няма да има само локално значение и до голяма степен ще освободи трафика от другите булеварди на града”, посочи министър Лиляна Павлова. Тя подчерта, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави много за Варна и областта и беше категорична, че от цялостна реконструкция имат нужда и други пътни отсечки в града като например главниябулевард „Владислав Варненчик” и „Мария Луиза”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...