Министерство на финансите ще дава по лесно лицензи за хазарт

01.08.2017 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Целта на измененията е намаляване на бюрокрацията за фирмите от бранша, пише в мотивите към подзаконовия нормативен акт
Министерство на финансите ще дава по лесно лицензи за хазарт
Снимка: БГНЕС

Нови промени в Наредбата за документите, необходими за издаване на лицензи по Закона за хазарта, предлагат от Министерство на финансите (МФ). 

Целта на измененията е намаляване на бюрокрацията за фирмите от бранша, пише в мотивите към подзаконовия нормативен акт, публикуван на сайта на ведомството. 

Според предложението на МФ по служебен път вече ще се събират удостоверения за наличие или липса на задължения, справка за актуално състояние, одитиран годишен финансов отчет, справка за документите за собственост на сгради и помещения, справка за валидност на лиценза за охранителна дейност. В момента за получаването на всеки от тези документи трябва да обикаля по различните институции и да се заплаща такса за издаването му.

„С приемането на проекта на постановление на Министерския съвет се предвижда да се намали броят на изискваните документи, да се опрости процедурата по предоставяне на услугата, както и да се намали финансовата тежест за лицата чрез отпадане на необходимостта от предоставяне на горецитираните документи“, пише в доклада към проекта на наредба. Проектът на акт е съгласуван с всички министри и с дирекциите от администрацията на Министерския съвет, с чиято функционална компетентност е свързан документът. 

Според финансовото министерство промените няма да окажат пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет и няма да доведат до допълнителни разходи. Според записаното в оценка на въздействието към проектонаредбата броят на организаторите на хазартни игри към юли 2017 г. е 394. За цялата изминала година Колегиалният орган на Държавната комисия по хазарта е взел 3137 броя решения по подадени искания за издаване на лицензи по Закона за хазарта или вписване на промени по тях. 

По всяко едно подадено искане са прилагани част от документите, които се предвижда да отпаднат с предложените от МФ промени в наредбата. От оценката на въздействието става ясно още, че според ведомството на Владислав Горанов няма негативни въздействия от приемането на измененията, нито някакви рискове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...