Младежката безработица е намаляла с 3 пункта

15.11.2012 | 13:50
по статията работи: Петя Бързилска
Близо 50% от стажантите след завършване на програмата остават на работа, заяви Тотю Младенов
Младежката безработица е намаляла с 3 пункта

Нивото на младежката безработица е намалялo с 3 процентни пункта през второто тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие 2012 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти преди международна конференция на тема "Влиянието на икономическата криза върху индустриалните отношения и политиките за справяне с кризата", която се проведе днес в София.

"Младежката безработица беше над 30%. В момента е около 27-28%“, каза министърът.

По думите му правителството е предприело редица мерки като национална инициатива за младите хора. "Благодарение на стажантски програми и благодарение на схемите за младите хора до 29 години - „Първа работа“, „Ново работно място“ от началото на годината досега около 30 хиляди млади хора за започнали работа. Една голяма част от тях по тези схеми и програми, друга част чрез трудовите борси", каза още министърът.

"Стажантските програми вървят много добре и има добър ефект от тях“, каза по време на форума социалният министър. По думите му близо 50% от младежите след завършване на стажантската програма биват харесвани от работодателите и назначавани на трудови договори.

Младенов също така коментира и отпадналите от училище деца. Той съобщи за споразумението между Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Министерството на образованието, младежта и науката за обмен на информация за младежите извън училищата.

На децата, които са отпаднали по-рано от училище, както и завършили средно и висше образование, в рамките на четири месеца чрез бюрата по труда ще им бъде предложена подходяща схема за обучение, квалификация, преквалификация или заетост.

На въпрос на журналист за изгледите за коледни добавки Младенов отговори, че трябва да се изчака до края на ноември, за да се разбере дали приходите ще са все още повече от разходите, което е и съгласувано с Министерството на финансите.

По думите му е вероятно за най-ниските пенсии да има коледни добавки.

Според данни на Европейската комисия безработицата сред младите хора на възраст между 15 и 24 години в ЕС е скочила с 50% от началото на кризата. От средно 15% през февруари 2008 г. до 22,5% през юли тази година.

Преди време стана ясно, че страната ни е на първо място по брой на младежите между 15 и 29 години, които не работят, не учат или не са на стаж (NEET – not in Employment, Education or Training). През миналата година страната ни е изгубила около 3-3,5% от БВП заради тези неработещи и необучаващи се младежи. Това са съответно между 2,25 и 2,62 млрд. лв. за БВП за 2011 г. в размер на 75,26 млрд. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...