НАПИ ускорява въвеждането на ТОЛ-системата

08.04.2009 | 15:33
по статията работи: Петър Чернев
Строителството по ОП "Транспорт" може да стартира през есента. Янко Янков: Имаме нужда от парите по ИСПА
НАПИ ускорява въвеждането на ТОЛ-системата

До няколко години пътните такси в страната ще бъдат увеличени 2-3 пъти. Това ще стане с въвеждането на ТОЛ-системата, по което Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) вече работи, стана ясно по време на редовния месечен брифинг на агенцията.

Таксите в системата ще се определят от различни фактори: характеристика на МПС, брой оси, маса, вид използван път, часова зона, увреждането на пътя, вредни емисии и т. н. В началото тя ще касае товарните автомобили с маса над 7.5 т, а впоследствие ще бъде въведена и за останалите автомобили.

ТОЛ-системата ще се прилага за автомагистрали и пътища от първи и втори клас.

Въвеждането на ТОЛ-системата ще стане чрез концесия. Тя все още е в много начален етап и е налице необходимост от ускоряването и завършването й още преди поставения за целта срок – 2013 г., отчете изпълнителният директор на НАПИ Янко Янков. По проекта се работи във връзка с изискването за въвеждане на единна европейска система за таксуване.

Екипът на НАПИ работи и по въвеждането на GPS/GSM система, която да се използва чрез бордови устройства от водачите на МПС на територията на страната. Тази система ще позволи и да се определи справедлив размер на ТОЛ-таксата чрез нейното диференциране за различните видове автомобили, уточниха още от пътната агенция.

Винетната такса ще остане в сила още поне докато ТОЛ-системата "оправдае очакванията" към нея, поясни Янков. Като срок, в който може да отпаднат винетните такси, той посочи най-малко три-четири години.

Процедурите и строителството по Оперативна програма "Транспорт" трябва да започнат в началото или средата на третото тримесечие на тази година.
Първите проекти, които ще стартират, са изграждането на трите лота на автомагистрала "Тракия", изграждането на магистрала "Струма" до Благоевград, както и строежът на магистрала "Марица". В това число може да влезе и проектът за разширяване на Северната дъга на Околовръстното шосе на София, стана ясно днес.

НАПИ не е успяла да усвои отпуснатите й през миналата година 30 млн. лв. от бюджетния излишък. Тези пари ще трябва да бъдат върнати в държавната хазна, уточниха от агенцията.

Агенцията е изготвила национална позиция за това, че магистрала "Тракия" трябва да бъде построена със средства от ОП "Транспорт". Позицията е изпратена в управляващия орган на програмата, който ще реши дали това е възможно, стана ясно впоследствие на днешното събитие.

Парите по програма ИСПА ще бъдат пуснати най-рано в средата на месец май, потвърди по време на днешното събитие Янко Янков. Той добави, че исканите от Европейската комисия документи са били предоставени в срок.

Средствата от тази програма са ни необходими. Това е така, тъй като последният сертификат, касаещ финансирането на строежа на магистрала "Люлин" по ИСПА, беше финансиран с държавни пари. Оттук насетне не вярвам да може да бъдат осигурени още пари от бюджета за по-нататъшната работа по аутобана, заяви Янков.

Предстои на сайта на Национална агенция "Пътна инфраструктура" да бъде публикувана информация за всички текущи и предстоящи ремонти на пътища в страната
. Ще бъдат показани маршрути, които да се ползват. Тези мерки се предприемат, за да бъде осъществена обратна връзка между НАПИ и хората, беше отчетено още днес.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 07.08   626 г. – Завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, прабългари и други народи. 936 г. – Отон I става германски...