НАСА затваря врати на връх 55-тия си рожден ден

01.10.2013 | 10:50
по статията работи: Симеон Досев
Причината е парализирането на държавния апарат на САЩ
НАСА затваря врати на връх 55-тия си рожден ден

Днес (1 октомври) НАСА отбелязва своя 55-ти рожден ден. Обаче в следствие на невъзможността Конгреса да постигне компромис за финансирането на федералното правителство в началото на новата фискална година космическата агенция е изправена пред възможността да затвори врати именно на този ден, пише сп. „Форбс“. Това заплашва и много други федералния агенции.

Според плана за затваряне, който от NASA са изпратили до Офиса за управление и бюджет, на работа ще останат по-малко от 600 служители. Общият брой хора, които работят в космическата агенция е 18 000.

Работата по започнали вече космически операции ще продължи, тъй като така ще се осигури, че правителството няма да загуби държавна собственост. Работата по нови мисии обаче почти изцяло ще бъде преустановена.

„Ако сателитна мисия все още не е стартирана, работата по проекта ще бъде прекратена. Нужното ниво на подкрепа и времето за безопасното преустановяване на дейностите ще зависят от това дали те са от опасно естество“, се казва в плана на НАСА.

За щастие шестимата астронавти, живеещи на Международната космическа станция, няма за какво да се притесняват, тъй като от агенцията няма да прекратяват дейностите, свързани с нея. Това е добра новина за компаниите SpaceX и Orbital Sciences, които по план трябва през тази година да доставят товари до станцията.

Други търговски компании, които имат отношения с НАСА обаче едва ли ще имат подобно щастие.

Ако до края на деня няма договорено финансиране, работата на компаниите по техните договори ще бъде прекратена“, заяви Джеф Фоуст, анализатор за Futorn. Това зависи от договор до договор, затова е трудно да се обобщава. Но, да, много компании няма да имат работа от утре, заедно с много държавни служители“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...