Надзорът на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

23.10.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание
Надзорът на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Състоя се и избор на ново ръководство на Надзорния съвет на НОИ. За председател на ръководния орган на институцията бе избран Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Като представител на изпълнителната власт на поста заместник-председател на съвета застава Калина Петкова, директор на дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд““ в Министерството на труда и социалната политика. Заместник-председател от квотата на синдикалните организации ще бъде избран на следващото заседание на съвета.

Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване председателството на Надзорния съвет на НОИ е с мандат една година и се предава на ротационен принцип между трите страни, участващи в него – изпълнителна власт, работодателски организации и синдикати.

580 млн. лева повече приходи от осигуровки са заложени догодина в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване, обяви социалният министър Бисер Петков.

Той отбеляза, че дефицитът намалява, което прави осигурителната система все по-автономна и стабилна.

Надзорният съвет на института обсъжда проектобюджета, срещу който се обявяват от синдикатите.

Като председател на Надзора на НОИ министър Петков обясни, че приходите в НОИ ще се увеличат.

"7.8 десети процента спрямо събраните за тази година, което е резултат от високите равнища на заетост, които се очаква да продължат и следващата година на пазара на труда и от политиката на повишаване на доходите. И в реалния, и в бюджетният сектор това като цяло действа стабилизиращо. В бюджета за следващата година е предвидено около две трети от всички разходи да се финансират от осигурителни вноски, тоест само около една трета да се покрива, казвам само, защото само до преди няколко години пропорциите бяха съвсем различни".

От КНСБ са категорични, че задържането на обезщетенията за майчинство и безработица не е в полза на хората, каза  експертът Ася Гонева.

"Няма да припомням трите хита на Европейската комисия в така наречения европейски семестър - България е в критично състояние по пет и всичките те са свързани с доходите и с ролята на социалните трансфери“.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че ще поиска дискусия в Надзорният съвет защо не се променя режима за изплащане на болничните:

"Така наречените фалшиви болнични, защото тази индустрия трябва да бъде затворена най- накрая, това, което ме дразни особено отсъствието на промяна нагоре на майчинските - нищо няма в този бюджет."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...