Новата Програма за развитие на селските райони готова до края на годината

27.08.2013 | 15:40
по статията работи: Момчил Лалев
Акцент ще бъдат малките фермери
Новата Програма за развитие на селските райони готова до края на годината

До края на 2013 г. новата Програма за развитие на селските райони ще бъде готова, а през май догодина ще се приемат и първите проекти по нея. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на откриването на 21-вото издание на Добричкия панаир.

Имаше проблеми със сроковете по написването на програмата, но виждате, че наваксахме. За три седмици свършихме цялата работа, която трябваше да бъде свършена през последните две години“, заяви заместник-министър Гечев, цитиран от пресслужбата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Той подчерта, че новият вариант на програмата е получил одобрението на земеделските производители – и като приоритети, и като анализ на силните и слаби страни. През септември първият вариант на програма ще бъде изпратен в Брюксел и до Нова година се очаква да има одобрен окончателен текст.

На теория има възможност да бъдат отворени приеми още през януари, но искаме първо да завършим максимално пълноценно старата програма“, обясни Явор Гечев. Той изтъкна, че едно от най-важните пера по старата програма е предстоящото изготвяне на проекти за напоителни съоръжения.

Гечев отбеляза, че въпросът не е просто да се усвояват средства, а да има ефект от тяхното усвояване и да се добавя стойност към първоначалния продукт.

Затова в новата програма търсим баланс и приоритизиране на по-слабите отрасли. Ще подкрепяме зеленчукопроизводството, животновъдството, етерично-маслени култури и биоземеделието. Приложихме нов подход и очакваме това да проличи в реалното изпълнение на мерките“, категоричен е Явор Гечев.

По думите му акцент в новата програма ще бъдат и малките фермери. За тях е предвидена цялостна под-програма с гарантирани бюджети и опростено кандидатстване. Така няма да има състезание за средствата с големите производители, а успоредно се предвиждат и редица законови промени, с които допълнително да се да подкрепят малките производители. Обмисля се и създаването на нов вариант на Гаранционния фонд. Той ще бъде в помощ на усвояването на парите по частните мерки.

Една от слабостите на сегашната програма е именно намирането на кредитен ресурс по тези мерки. Ние ясно го виждаме и затова гледаме да направим всичко възможно, за да имаме наистина работеща програма, която да увеличи заетостта на хората в селските райони“, каза в заключение заместник-министър Явор Гечев.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...