ОИСР отново намали прогнозата си за глобалния растеж през 2019 година

22.05.2019 | 09:20
по статията работи: econ.bg
Организацията за икономически сътрудничество и развитие намали отново прогнозата си за световния растеж, предупреждавайки, че САЩ и Китай трябва да разрешат търговските си спорове, за да подкрепят глобалната икономика
ОИСР отново намали прогнозата си за глобалния растеж през 2019 година
Снимка: под лиценза на creative commons

Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР) намали отново прогнозата си за световния растеж, предупреждавайки, че САЩ и Китай трябва да разрешат търговските си спорове, за да подкрепят глобалната икономика.

ОИСР вече очаква световната икономика да нарасне през 2019 година с 3,2% (най-слаб растеж от 2016 година насам) след предишна оценка през март за експанзия с 3,3%, като това представлява поредна низходяща ревизия от миналия ноември ноември насам. В същото време потвърди прогнозата си за малко по-добър растеж на глобалната икономика от 3,4% през следващата година, но само при положение, че САЩ и Китай се откажат от въведените по-рано този месец нови двустранни митнически тарифи.

Голямата международна организация предупреди, че настоящите темпове на растеж са недостатъчни, за да доведат до значителни подобрения на заетостта или на световния жизнен стандарт.

"Крехката световна икономика се дестабилизира от търговските напрежения", отбеляза главният икономист на ОИСР Лорънс Буун. "Растежът се стабилизира, но икономиката е слаба и на хоризонта продължава да има много сериозни рискове. Правителствата трябва да работят по-усилено, за да гарантират връщане към по-силен и по-устойчив растеж", добави Буун.

Без да взима предвид последното увеличение на митата до 25% от страна на двете водещи световни икономики, ОИСР очаква, че БВП на САЩ ще нарасне тази година с 2,8% (над прогнозата от март за растеж с 2,6%) преди да последва забавяне на растежа до 2,3% през 2020 година (малко над мартенската прогноза от 2,2%).

В същото време беше потвърдена прогнозата за растеж на китайската икономика с 6,2% през тази и с 6,0% през следващата година.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че икономическият растеж в Китай и САЩ може да бъде по-нисък със средно между 0,2% и 0,3% до 2021 и 2022 година, ако двете страни не се откажат от взаимната тарифна война, която ще доведе до по-нататъшно намаляване и на глобалните икономически перспективи.

По-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп увеличи митата от 10% до 25% за вноса на китайския стоки за 200 млрд. долара, докато властите в Пекин отговориха с предстоящо от 1-ви юни повишение до 25% на митата за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

ОИСР увеличи слабо прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната до 1,2% през 2019-а и до 1,4% през 2020-а година след направената през март рязката низходяща ревизия до експанзия от едва 1,0% през тази и от 1,2% през следващата година. Малко по-добрата оценка се базира на факта, че спадът в икономиката на Италия се оказа не чак толкова силен, колкото се очакваше през март.

Междувременно ОИСР повиши и прогнозата си за растежа на британската икономика до 1,2% през тази година от 0,8% през март с оглед на отлагането на Брекзит до края на октомври 2019 годна. За 2020-а година се очаква БВП на Великобритания да нарасне с 1,0% вместо с 0,9%, каквато беше предишната прогноза, но само при положение, че Обединеното кралство напусне Европейския съюз с договорено двустранно споразумение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....