Обсъдиха модела за единен финансов надзор

03.05.2010 | 14:36
по статията работи:
Кризата поставя нови предизвикателства пред финансовите пазари, заяви зам.-министърът на финансите Ана Михайлова
Обсъдиха модела за единен финансов надзор

Кризата поставя нови предизвикателства пред финансовите пазари, на които трябва да реагираме адекватно, за да гарантираме финансовата стабилност. Тези предизвикателства поставят въпроса за това как може по-добре да функционират системите за финансов надзор и как можем по-добре да защитим правата на потребителите на финансови услуги. С тези думи заместник-министърът на финансите Ана Михайлова се обърна към участниците в семинар на тема "Норвежкият модел за единен финансов надзор". Тя запозна накратко гостите с най-важните законодателни инициативи на ЕС в областта на финансовите услуги, пазарните инфраструктури и финансовата стабилност, съобщават от финансовото министерство.

Новият законопроект за изменение и допълнение на Закона за Комисията за финансов надзор си поставя няколко основни цели: по-добра защита на потребителите на финансови услуги; по-голяма прозрачност и ефективност в работата на регулаторния орган; прозрачност на дружествата, които управляват обществени средства; по-добра координация с БНБ и другите институции. Това каза народния представител от ПП на ГЕРБ Стоян Мавродиев, който е и един от вносителите на законопроекта.

Предизвикателствата пред надзорните органи могат да се превърнат във възможности, които трябва да използваме, за да направим финансовата система по-стабилна. Европа се нуждае от механизъм, който да гарантира, че националните власти имат най-добрия възможен надзор. Трябва да осъзнем, че общите задачи са и общи отговорности. Това заяви Карлос Монтлаво, генерален секретар на Комитета на европейските застрахователи и пенсионни надзорни органи (CEIOPS). Той говори на тема: "Новата Европейска система за финансов надзор и взаимоотношенията с националните надзорни органи".

Единният финансов надзор позволява по-лесно постигане на финансова стабилност, по-лесно сътрудничество и координация на мерките в условията на интернационализацията на финансовите пазари, заяви Нина Монс, началник на "Международни отношения" в Органа за финансов надзор на Норвегия. Тя представи организационната структура на надзорния орган на Норвегия, който отговаря за финансовите институции. Надзорната структура работи в тясното сътрудничество с Министерство на финансите и Централната бана. Оновен принцип в работата на регулатора е публичността, затова докладите на институцията се публикуват и в тях могат ясно да се видят рисковете, които стоят пред финансовите пазари в даден момент.

Норвегия е една от първите страни, които са развили система с единен финансов надзор - нейният общ регулатор е създаден през 1986 г. Опитът от прилагането на системи за финансов надзор на Кралството датира от началото на миналия век. През годините той се е развивал непрекъснато и в момента действащата система се е доказала като много ефективна.

Други страни, които имат единен финансов надзор, са Дания, Швеция, Обединеното кралство, Естония, Латвия, Германия, Австрия, Ирландия, Белгия, Лихтенщайн, Малта, Словакия, Чехия, Полша, Швейцрия и Финландия, Сингапур. Страни, в които работи обединен надзор на банковия и застрахователния сектор, са Холандия, Франция Канада и Австралия.

Семинарът се организира по инициатива на вицепремиера и министър на финансите на България Симеон Дянков и министъра на финансите на Кралство Норвегия Сигбьорн Йонсен.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...