Плащаме приоритетно ипотечните си кредити

15.05.2012 | 15:47
по статията работи: Петър Чернев
Средностатистическият длъжник в България е мъж на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град, изпаднал в безработица или собственик на малък бизнес. Това сочат данни на АКАБГ
Плащаме приоритетно ипотечните си кредити

Процентът на събрани дългове на българите през последните месеци постепенно се доближава до този отпреди началото на кризата. Това стана ясно на пресконференция на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) днес.

От организацията представиха нов индекс – цифров показател, който изразява тенденциите във възможността за плащане на задълженията на домакинстватa на месечна база.  Индексът на събираемостта (ИНС) обобщава движението на събираемостта (фиксиран на 100 пункта за януари 2010) и през април вече е нараснал до 122 пункта.

Той обхваща средно 250 000 задължения всеки месец на домакинствата към банки, мобилни оператори, комунални
дружества, обясни председателят на асоциацията Райна Миткова. Данните на базата, на който е изчислен индекса, са събрани от всички компании, членове на асоциацията и имат представителност за 75 процента от пазара за събиране на вземания, информира iNews.bg.

Хората продължават да плащат приоритетно вноските по ипотечните си кредити. Сред комуналните услуги токът е на първо място по събираемост за сметка на задълженията. Перото в семейния бюджет, което страда най-често от неглижиране, е сметката за кабелната телевизия. Следващи в списъка са сметките за комунални услуги като вода и парно, които не могат да бъдат прекъснати и често се бавят през зимния сезон. Токът обаче се плаща редовно.

Според анализа на АКАБГ средностатистическия длъжник в България е мъж на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град, изпаднал в безработица или собственик на малък бизнес, ударен от кризата. Тези хора са имали добър стандарт преди кризата, който са съумели да поддържат през предходните две години със спестени средства или с допълнителни заеми, обясни председателят на асоциацията. Миткова добави, че надеждите им за излизане от финансовия колапс, в който са изпаднали, не се сбъдват и те спират да плащат както банковите продукти, така и лизинги и дребни сметки.

Най-бедните, хората, които традиционно са в дъното на таблицата по доходи, все по-рядко попадат в списъците на длъжниците. Това е така, защото през последните две години самите кредитори много по-трудно отпускаха средства или предоставяха услуги на хора, поставени под голям финансов риск. Българите със сравнително по-нисък образователен статус са все по-малка част от длъжниците, докато расте броят на тези, които са живели така, както приходите им не позволяват.

Забавеното от работодателя задължение остава основна причина за неплащането на дълговете. Това е причина за 42% от длъжниците към април 2012 г., докато към ноември 2011 г. 44% от хората не са плащали заради забавени надници. Заради безработица не са погасявали задълженията си 17% от хората при 14% за ноември 2011 г.  Това става ясно от информацията на АКАБГ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...