Напук на Наредба 37 за здравословно хранене на децата в пловдивските училищни столове хлапетата спокойно си хапват пържени картофки за левче. Продават се в пластмасови тарелки за еднократна употреба. По средата на учебната година от рафтовете в училищните бюфети почти липсват здравословните млечни напитки, установи проверка на в. „Монитор".
В Наредбата за здравословното хранене на учениците има изричен текст, който забранява продажбата на пържени картофени и зърнени изделия в столовете, бюфетите и автоматите за закуски и напитки. Изключение при пържените храни се прави само в училищните столове с целодневно хранене. Те могат да се предлагат до два пъти седмично, е записано в наредбата.
Мариана Ангелова, майка на първокласник, съобщи, че детето в продължение на цяла седмица в голямото междучасие сутрин е хапвало пържени картофки. Доставката ставала с експресна поръчка до готвача.
„Да, предлагаме пържени картофи. Те са включени в рецептурника ни като гарнитура", потвърдиха от стола на училището.
„Ако мазнината се изхвърля след всяко пържене, столовете и бюфетите в училищата могат да предлагат пържени картофи 2-3 пъти седмично. Идеята на наредбата е да ограничи, а не да забрани", каза Хари Ховагимян, председател на Сдружението на специалистите в училищното хранене.