Поставят до есента паметник на Патриарх Евтимий във Велико Търново

07.04.2008 | 09:33
по статията работи: Апостол Апостолов
Монументът ще се издига до Катедралния храм.Статуята е дело на скулптора проф. Димитър Сотиров
Поставят до есента паметник на Патриарх Евтимий във Велико Търново

Комитет “Съзидание" ще постави паметник на Патриарх Евтимий до катедралния храм във Велико Търново, обяви Иван Гранитски, председател на комитета. Статуята е дело на скулптора проф. Димитър Сотиров.

Монументалната композиция е висока малко над 2 м. Тя изобразява патриарха, наведен от тежестта на трагедията, разразила се пред очите му с кланетата и падането на държавата под турско владичество. От сломените му гърди излиза скулптурна група от ридаещи българи, емблематизиращи трагедията на България с падането на Търново и започването на пет вековния мрак на робството, съобщи вестник "Янтра Днес". 

"Идеята се роди преди година, когато група писатели, художници, музиканти и актьори създадохме инициативен комитет за издигане паметник на Патриарх Евтимий пред Бачковския манастир", разказа за началото Иван Гранитски.

Журито с председател скулптора проф. Георги Чапкънов е откроило творбите на проф. Сотиров и на проф. Диков.

"Спряхме се на Велико Търново за място на единия от паметниците, заради историческата му връзка с последния български патриарх преди робството", каза Гранитски.

За паметника на Патриарх Евтимий ще се търси спомоществувателска подкрепа. Нужни са 30-­40 хил. лв. за изграждането на композицията. В реализацията на пластичния комплекс е ангажиран и архитект проф. Бойко Кадинов.

"Имаме подкрепата на кмета д-р Румен Рашев и се надяваме до есента паметникът да бъде готов, каза Иван Гранитски", председател на комитет “Съзидание”.

Снимка: Wikipedia

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...