Почти половината от населението на планетата живее с по-малко от 5,5 долара на ден

17.10.2018 | 11:25
по статията работи: econ.bg
Световната банка публикува доклада в сряда, когато се отбелязва Международният ден на борбата за ликвидиране на бедността, като документът засяга ситуацията от 2015 г.
Почти половината от населението на планетата живее с по-малко от 5,5 долара на ден
Снимка: БГНЕС

Почти половината от населението на Земята – 46 % или 3,4 млрд. души се борят за удовлетворяване на основните си потребности и живеят с по-малко от 5,6 долара на ден, става ясно от доклада на Световната банка, посветен на бедността. Световната банка публикува доклада в сряда, когато се отбелязва Международният ден на борбата за ликвидиране на бедността, като документът засяга ситуацията от 2015 г. 

„Над 1,9 млрд. души или 26,2 % от населението на света през 2015 г. е живяло с по-малко от 3,2 долара на ден (линия на бедност в страните с ниво на доходите под средните). Около 46 % от населението на земята е живяло с по-малко от 5,5 долара на ден (при линия на бедност за страните с ниво на дохода над средния)“, се казва в доклада.

Независимо от намаляването на крайно бедното население (extreme poverty), разполагащо с по-малко от 1,9 долара на ден до 10% от цялото на селение в света през 2015 г., проблемите на бедността както и преди се запазват, а темповете за свиване се забавят. Това е свързано с това, че в резултат на икономическото развитие се е създала ситуация, когато голяма част от бедното население на света сега живее в по-богатите страни, смятат от Световната банка.

„Необходимо е да се определи допълнителна линия на бедността и да се разгледа по-широко разбиране за проблемите на нищетата“, отбелязват от банката.

В докладът се отбелязва, че с най-бързи темпове с проблема се справят Източна Азия и Тихоокеанския регион, където доходът на най-бедните 40 % от населението е нараснал с 4,7 % от 2010 г. до 2015 г. Делът на живеещите в крайна нищета хора в този регион е спаднал със същите значителни темпове в сравнение с всички останали региони. 

В много от страните в Европа и Централна Азия се наблюдава забавяне на ръста на доходите на бедното население. Освен това в региона се наблюдава и най-ниският процент на население, живеещо под линията на бедността както от 3,2 долара, така и от 5,5 долара на ден. 11 % от населението, разполагащо с по-малко от 3,2 долара на ден, а също така 26 % с 5,5 долара се падат на страните от Латинска Америка. В Южна Азия рязко са нараснали доходите на бедстващото население, намалява и дела на хората в крайна нищета. При това 80% от населението в този регион през 2015 г. също така е живяло с не по-малко от 5,5 долара на ден.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...