По-малък дивидент ще плащат държавните дружества

16.06.2014 | 14:09
по статията работи: Христомира Бочкова
Той е намален на 70% с цел финансово облекчение
По-малък дивидент ще плащат държавните дружества

Дружествата от системата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще изплатят дивидент в полза на държавата в размер на 70% след попълването на фонд „Резервен". Това важи за тези от тях, които не съставят консолидиран годишен финансов отчет. Този дивидент ще се изплаща вече на 16 юни вместо на 31 май, както беше досега, коментираха от Министерство на икономиката и енергетиката.

От министерството припомниха, че в края на 2009 година е било взето решение да се премине към изплащане на дивидент в размер на 80%. Постановлението е било изготвено по предложение на Симеон Дянков, министър на финансите по това време. От там коментираха, че в условия на глобална финансово-икономическа криза останалите държави от Европейския съюз са подпомогнали икономиките си с цел преодоляване на негативните ефекти, докато в този период България е осъществявала противоположна политика на източване на значителен финансов ресурс от дружествата с държавно участие в капитала. По техни думи, това е довело до невъзможност за инвестиции и трудности при възстановяването на стопанската активност.

Според становището на МИЕ, през 2011 г. държавата е взела решение да изземе изцяло и неразпределената печалба от минали години. И тъй като в повече случаи зад неразпределената печалба, не са стояли свободни парични средства, те са били инвестирани в активи или с тях са погасявани стари задължения. Така се е стигнало до необходимостта компаниите с държавно участие в капитала да изплащат дивидент чрез теглене на заеми. Това е и една от причините, според министерсвото, за рязкото влошаване на ликвидността в сектора на енергетиката и на значителното отлагане на инвестиционните програми на дружествата от сектор енергетика.

"ГЕРБ явно забрави фискалната политика, която е провеждала под ръководството на министър Дянков и която доведе до технически фалит в сектора на енергетиката в началото на 2013 г. На база на провежданата фискална политика дивидентите се изплащаха със заеми", коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Тази година правителството върна една от добрите международни практики за дружествата, които съставят консолидиран отчет, а именно да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат. По този начин няма да се стигне до намаляване на ликвидността на компаниите и ще бъде запазена тяхната финансова стабилност, посочват от икономическото министерство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...