Правителството се отчете: Спестяваме по 124 млн. лв. годишно на бизнеса

04.06.2014 | 19:04
по статията работи: Десислава Маданска
В частния сектор средната месечна работна заплата реално нараснала с 3%
Правителството се отчете: Спестяваме по 124 млн. лв. годишно на бизнеса

124 млн. лв. се спестяват годишно на бизнеса с намаляването на административните тежести. Планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно. Това става ясно от приетия от правителството отчет за изпълнението на програмата „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на Република България“, обхващаща резултатите от дейността на кабинета през първата година от мандата му.

В доклада се припомня, че правителството пое управлението на 29 май 2013 г. в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващо се разделение в обществото.

В документа се посочва, че е водена строга отчетност на процеса по възстановяване на ДДС и акцизи. Така към края на месец май 2014 г. невъзстановеният данъчен кредит е на безпрецедентно ниското ниво от около 180 млн. лв. Също така се провежда и ясна политика за насърчаване на външната търговия и подпомагане на бизнеса в навлизането на нови пазари, като е подготвена и национална програма за насърчаване на индустрията.

Отчита се и че за първи път е заделена значителна сума от 20 млн. лв. за иновации.

Посочва се и че е стартирала истинска регионална политика чрез пренасочване на ресурсите, стимулите и оперативните програми към по-бедни общини с висока безработица. Средства от Публичната инвестиционна програма получиха 173 общини, като 135 от тях са с безработица над средната за страната. Стартира и електронното правителство чрез въвеждане на нови 500 електронни услуги и нова институционална система за електронно управление. Въведени са мерки за пресичане на контрабандата с храни. Намалено е и подслушването и е гарантирана законността при прилагане на СРС.

Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета доведе до ускоряване ръста на БВП, като от минус 0,1% той се увеличи до 1,1% през третото тримесечие и достигна 1,6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0,9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1,2%.

През първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата нарасна номинално с 2,3% на годишна база, а реалният ръст е 4,8%. В частния сектор средната месечна работна заплата реално нарасна с 3%. Увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, като средният месечен размер на изплатените пенсии реално нарасна с 12,3%. Възстановено е т. нар. „швейцарско правило”, в резултат на което от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 2,7 на сто.

Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и намаля с 0,8 проценти пункта спрямо същия период на миналата година (13,8%). През 2013 г. коефициентът на икономическа активност нарасна с 1,3%. През периода юни 2013 – април 2014 г. в реалната икономика (несубсидирана заетост) започнаха работа 213 578 безработни лица.

За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3,6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5,1%. Благодарение на икономическия растеж, през първото тримесечие на 2014 г. са разкрити 39 100 нови работни места – явление, непознато от 2009 г.

Правителството отчита, че резултатите от първата година на управленския мандат са свързани с реализирането на политики, програми и мерки, които имат стабилизиращ ефект и не предизвикват допълнителна неустойчивост в крехкото икономическо и социално равновесие. Направени са и първите стъпки в дълго отлагани реформи, като внимателно е преценяван техният ефект, наличие на обществен консенсус и социална поносимост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 05.09   1698 г. – Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и...