Президентът защити строежа на АЕЦ Белене

23.04.2004 | 08:23
по статията работи: econ.bg
Чешки компании потвърдиха интереса си за дострояване на централата



Строежът  на АЕЦ Белене трябва да продължи, защото досега в него са вложени над 1 млрд. USD, заяви президентът Георги Първанов на площадката за втората атомна електроцентрала. Строителството й трябва да продължи по схема, гарантираща изгодно партньорство между държавния и частния бизнес. АЕЦ Белене не трябва да се разглежда като алтернатива на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй, уточни Първанов. Според него България трябва да запази блоковете в Козлодуй в проектните им срокове, като продължат инвестициите за строеж на ядрена централа в Белене.

Той подчерта, че има всички основания да се очаква положително решение на правителството за АЕЦ Белене. Не всички европейски партньори на България ще приветстват това намерение, след като има страни, противници на ядрената енергетика, смята президентът. Но той според него строителството на АЕЦ Белене е държавен интерес и България трябва да убеди противниците в максималната безопасност на бъдещата атомна централа. Георги Първанов подчерта, че неговото посещение вчера на площадката е свързано с привличане вниманието към новата централа, която трябва да се строи ускорено, след като се вземе решение за възобновяване на строителството. Дебатът за АЕЦ Белене не трябва да се води на политическо равнище като този за III и IV блок в Козлодуй, а разискванията да се базират на професионални аргументи, смята президентът.

Чешки фирми имат интерес от дострояването на АЕЦ Белене,стана ясно след среща на представители на Сдружение Skoda,НЕК и министъра на енергетиката Милко Ковачев. Това съобщиха от посолството на Чехия у нас. Skoda има опит при изграждането на АЕЦ Темелин, пусната в експлоатация през 2003 г. Предложението на Skoda подкрепят от банките Citigroup, Unikredito и Чешката експортна банка. Преди няколко години правителството реши да се размрази изграждането на АЕЦ Белене. Стойността на проекта е между 1.5 и 3 млрд. EUR. В началото на годината Милко Ковачев покани руската Атомстройекспорт, японската Mitsubishi Heavy Industries Ltd., Framatome ANP - консорциум с участието на френската Фраматом и германската Siemens, чешката Skoda Holding a.s., Westinghouse Electric Company, САЩ, и канадската AECL да потвърдят интереса си към строежа на втората атомна централа.

Строителната конструкция на I блок в Белене е готова 40%, а 70% от корпуса са с марката Skoda. Според западни експерти доставеният от Skoda реактор ВВЕР 1000 може да се използва.

Skoda Holding e нова компания, която пое контрола над производствените дейности на легендарния чешки концерн Skoda Plzen. Skoda Holding управлява финансите и дейностите на различните си подразделения. След договорка с предишните акционери международната инвестиционна група Appian Group получи пълния дял от 100% в компанията. Skoda Holding и филиалите й имат 5551 служители, а самият холдинг - 29. /в-к Пари

ECON.BG

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...