През ноември започва полагането на тръбите за „Южен поток“ в Черно море

26.09.2014 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Капиталовите разходи за морската част на газопровода ще бъдат около 10 млрд. евро
През ноември започва полагането на тръбите за „Южен поток“ в Черно море

През ноември започва полагането на тръбите в морска част от газопровода „Южен поток“, съобщиха от проектната компания „Южен поток транспорт“. В момента руската страна изгражда на началната точка на газопровода най-голямата компресорна станция в света, за да може чрез нея да започне прекарването на природен газ по дългата над 2000 километра тръба. Очаква се през следващата година започне и полагането на тръбата в българските териориални води.

Капиталовите разходи за изграждането на газопровода „Северен поток“ бяха 2 млрд. евро. За „Южен поток се очаква да бъдат около пет пъти повече или 10 млрд. евро, обясни Майкъл Сасе, директор комуникации в германската компания “Винтерсхал“. Причината за по-високите разходи в случая е по-голямата дълбочина, на която се полагат тръбите. При изграждането на Северен поток най-голямата дълбочина за полагане е била 210 метра. Полагането на тръбите на „Южен поток“ обаче ще става на дълбочина, достигаща 2200 метра, което изисква по-специално качество на тръбите и издръжливост, обясни Сасе.

Именно заради това средната дебелина на тръбите за „Южен поток“ е около 39 мм, докато при северния му събрат има участъци с по-малка дебелина. От компанията „Южен поток Транспорт“ вече избраха няколко европейски и руски доставчици на тръбите. Първите доставки от тях вече бяха направени на пристанищата в Бургас и Варна. В началото на септември и тръбополагащата баржа „Кастро сей“ пристигна в бургаския порт.

Цената на природния газ, доставян чрез „Северен поток“ за Германия, остава по-ниска от тази на норвежкия газ, който пристига в държавата, обясниха още от Винтерсхал. До момента от руската „Газпром“ многократно са заявявали, че доставките на синьо гориво по „Южен поток“ няма да бъдат по-скъпи от тези по сега съществуващата тръба. Огромна полза за България от осъществяването на проекта ще бъде, че страната ни ще има два маршрута за доставки на руски природен газ и няма да сме зависими от транзита през Украйна.

От "Газпром" вече обещаха да инвестират 100 млн. евро в "Южен поток".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...