Премахват данъчните облекчения за млади семейства

09.10.2009 | 10:20
по статията работи:
Финансовият министър Симеон Дянков предлага да се отмени отстъпката при изплащане на ипотечни кредити на младите двойки до 35 г.
Премахват данъчните облекчения за млади семейства

Няколко данъчни облекчения, въведени като антикризисни мерки от кабинета "Станишев" в самия край на управлението му, ще бъдат премахнати. Финансовият министър Симеон Дянков предлага да се отмени отстъпката при изплащане на ипотечни кредити на младите двойки до 35 г., а фирмите, инвестирали над 10 млн. лв. в стратегически отрасли, отново да плащат данък печалба.

Бонусите, които реално трябваше да се усетят за първи път догодина, се отменят със задна дата от 1 януари 2009 г.

Според действащия текст в Закона за данъците върху доходите младите двойки, които имат сключен брак, могат да си намалят данъчната основа при облагане на личните доходи с платените от тях през годината лихви върху ипотечен кредит. Условието е лихвите да са върху първите 100 000 лв. от заема, той да е изтеглен преди навършването на 35-годишна възраст на поне единия от съпрузите и жилището да е единствено на семейството. Облекчението важи за доходите, получени от 1 януари до 31 декември 2009 г. За бонуса най-много настояваше НДСВ, като аргументът му беше да се подкрепят младите семейства в условията на високи лихви по заемите в кризата. Облекчението щеше да спести на домакинство по няколкостотин лева на година.

"Съществуващите разпоредби не са прецизни, което ще затрудни и дори ще направи невъзможно прилагането им", пише в мотивите за отмяната финансовият министър Симеон Дянков. Имало преписки в Комисията за защита от дискриминация, според които признаците възраст и семейно положение в случая се явяват дискриминационни, информира в днешния си брой вестник "Сега".

Продажбата на жилище да се облага с данък, ако гражданинът не е притежавал имота поне 3 години, предлага още Дянков. Налогът ще е 10% върху стойността на получената при продажбата на имота сума. Сега сделка с един недвижим жилищен имот на година не се облага с данък върху получената сума, независимо от това колко години лицето е притежавало жилището.

Новата клауза цели да удари измамниците, които се възползваха от сегашния текст, за да въртят бизнес с имоти, без да плащат ДОД. "Действащата разпоредба допуска продажбата на жилището да стане дори в същия ден, в който е закупен имотът. А това създава риск да се заобиколи плащането на данъка", мотивира се Дянков. В същото време обаче данъкът ще засегне и онези семейства, които наскоро са си купили апартамент, но имат затруднения и се налага да продадат жилището си.

Криви сметки са си направили и бизнесмените, които са възнамерявали да се възползват от друго антикризисно облекчение, въведено от предишното правителство. То предвижда предприятия, инвестирали над 10 млн. лв. в селското стопанство, преработвателната промишленост, производството, високите технологии и инфраструктурата, да не плащат данък печалба за следващите 5 години. Условието е преотстъпеният налог да се вложи в райони в България с висока безработица. "Облекчението не може да се приложи, защото до момента Еврокомисията не е одобрила тази държавна помощ", пише в мотивите на финансовото министерство. Освен това към момента действа подобен данъчен бонус именно за районите с висока безработица, а по принцип данъците трябва да са неутрални и да не са насочени към определени отрасли, пише още в мотивите. От финансовото министерство вчера не можаха да кажат колко фирми ще засегне отмяната на облекчението, но предположиха, че ще са малко.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....