Промишленото производство расте с 3.2% за година

08.11.2017 | 13:00
по статията работи: econ.bg
На годишна база най-голям ръст е отчетен в добивната промишленост - със 7.7%
Промишленото производство расте с 3.2% за година
Снимка: БГНЕС

Промишленото производство през септември се увеличава с 3.2% спрямо година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение с август повишението е с 0.3%.

На годишна база най-голям ръст е отчетен в добивната промишленост - със 7.7%, и в преработващата промишленост - с 4.3%. Спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.5%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на основни метали - с 28.1%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 17.9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14.2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 13.9%. Намаление е отчетено при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12.5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.9%, производството на облекло - с 6.6%, производството на мебели - с 5.7%.

През септември увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.6%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 0.8%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 11.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.3%, производството на напитки - с 6.3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.8%. Спад е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 12.9%, производството на химични продукти - с 9.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.7%, производството на тютюневи изделия - с 4.1%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 05.12   1414 г. – Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква, който слага край на Папската схизма. 1605 г. – Осуетен е опит за атентат срещу Камарата на...