Промишленото производство се увеличава с 2.9% за година

30.05.2018 | 13:15
по статията работи: econ.bg
От преработващата промишленост с най-голям растеж е производството на тютюневи изделия – с 5.4%, и производството на основни метали - с 0.9%
Промишленото производство се увеличава с 2.9% за година
Снимка: БГНЕС

През април 2018 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.7% спрямо предходния месец и с 2.9% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт. Спрямо март има увеличение в преработващата промишленост с 1.1%, а спад на цените е отчетен в добивната промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

От преработващата промишленост с най-голям растеж е производството на тютюневи изделия – с 5.4%, и производството на основни метали - с 0.9%. Спад е отчетен при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1%, както и при производството на химични продукти и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.3%.

През април се отчита ръст на цените в преработващата промишленост - с 0.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, а в добивната промишленост е отчетен спад с 1.7%. В преработващата промишленост по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на тютюневи изделия - с 8.1%, и при производството на мебели - с 0.9%. Спад е отчетен при производството на основни метали - с 1.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.4%.

За година общият индекс на цените на производител нараства с 2.9%. Увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.8%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и в добивната промишленост - с 0.5%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при производство на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.5%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.2%, а спад е регистриран при производството на химични продукти - с 2.2%, както и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.9%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....