Първанов: Пипането на резерва е рисков хов в настоящия момент

18.05.2010 | 16:55
по статията работи:
България не е излязла от незавидното положение, в което се намираше и преди кризата, заяви държавният глава
Първанов: Пипането на резерва е рисков хов в настоящия момент

Пипането на резерва е един много рисков ход в настоящия момент. Той би могъл да създаде сериозно недоверие във външните инвеститори, да разколебае нашия - вътрешния бизнес. И в този смисъл споделям мнението и на експертите, и на политиците от различни партии, които призоваха да не се постъпва така. Това каза президентът Георги Първанов, който участва в Срещата на върха "Европейски съюз - Латинска Америка и Карибския регион", предаде Агенция "Фокус".

Помолен за коментар на това, че около половината от държавните пари са в една банка, Първанов каза: Това не мога да го коментирам в момента от тук, от тази територия. За всеки случай, този който е взел подобно решение, той трябва да даде своето обяснение.

България, по всички данни, които имаме на европейските и световни финансови институции, не е излязла от незавидното положение, в което се намираше и преди кризата, даже бих казал, че по-скоро е обратното. Ние виждаме, че в Европа вече има по-обнадеждаващи данни относно ръста на БВП и относно финансовите аспекти на кризата, каза държавният глава.

Прозвуча много категоричната позиция на председателя на ЕК - г-н Барозу, за това, че от кризата Европа ще излезе по-силна, че не са прави онези, които прогнозират разпад и на Европа, и на ЕС като система. Напротив, той звучеше доста оптимистично. Не сме коментирали конкретните аспекти и детайли, които се обсъждат, каза президентът във връзка със срива на еврото.

Трябва да се работи в ускорен порядък за една нова международна система на контрол на финансите и колкото по-бързо бъде създадена, толкова по-добре, заяви Първанов. По думите на държавния глава, това становище са изразили всички лидери по време на пленарното заседание. При изказването си Първанов е акцентирал и върху това, че успоредно със създаването на тази система, би трябвало да се мисли за стратегия, която да съчетава непосредствените, преките антикризисни мерки с една дългосрочна стратегия за регионално и глобално развитие по подобие на Стратегията ЕС - 2020 г.

Трябва да се търсят такъв тип мерки, които да не орязват драстично разходите за образование, наука и иновации. Вече имаме решение на ЕС, Латинска Америка и Карибите в тази посока за създаването на единно пространство на знанието от преди няколко години и просто това решение трябва да бъде изпълнено със съдържание, за да може на изхода от кризата да имаме една качествено нова икономика, каза Първанов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...