Рекордно ниска доходност по 7-годишните държавни облигации

11.09.2012 | 09:42
по статията работи: Петя Бързилска
Среднопретеглената доходност е 2,91%, а продаденото количество - 30 млн. евро номинална стойност
Рекордно ниска доходност по 7-годишните държавни облигации

Българската народна банка (БНБ) проведе вчера (10 септември) аукцион за продажба на част от емисия на седемгодишни държавни облигации с падеж 18 януари 2019 г., при условия, определени от Министерството на финансите (МФ), съобщиха от БНБ.

Постигнатата среднопретеглена доходност е 2,91%, а предложеното и одобрено количество е за 30 млн. евро номинална стойност, като доходността по облигациите достига нов исторически минимум, коментурат от Министерството на финансите.

Това е третото преотваряне на емитираните на 18 януари 2012 г. книжа, с падеж 18 януари 2019 г., като след този аукцион общата номинална стойност на емисията достига 95 млн. евро. При пускането ѝ в обращение в началото на годината, доходността по тези държавни ценни книжа беше 4,45%, а при преотварянето й през март достигна 4,21%.

Датата на плащане за одобреното вчера количество е 12 септември 2012 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията. 

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 110 465 000 евро, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 29 450 000 евро. Постигнатият коефициент на покритие е 3,68. Това е най-високата стойност на този показател, отбелязван по тази емисия. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 108.29 евро на 100 евро номинал.

На аукциона за пореден път беше отчетен висок инвеститорски интерес, коментират от ФМ.

Много активно участие на аукциона показаха, освен пенсионните фондове, които придобиха половината от предложеното количество, и банките, които записаха около 39%, застрахователните дружества - 8%, договорни и гаранционни фондове и други – 3 процента.

В аукциона участваха 13 първични дилъри на ДЦК.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

С постигнатите на 10 септември 2012 г. параметри се запазва тенденцията за намаляване на доходността на българските дългосрочни държавни ценни книжа.

На 13 август 2012 г. беше отбелязано и рекордно понижение на доходността по 10,5-годишните ДЦК до 4,12%. В последвалите сделки на вторичен пазар доходността намаля до 3,88%. В рамките на по-малко от месец два пъти е регистрирана най-ниска доходност по различни емисии дългосрочни български облигации.

От финансовото министерство заявяват, че положителен индикатор на провелия се вчера аукцион е значителното стесняване на спреда спрямо считаните за безрискови германски федерални облигации. Регистрираният спред спрямо германските бундесбондове със сходен матуритет е около 210 базисни точки, като това е една от най-ниските стойности, постигани на първичен пазар в този матуритетен сегмент.

Доходността на аукциона е по-ниска и от текущата доходност на облигации със сходни характеристики на Словения (6,20%), Унгария (6,18%), Хърватия (5,78%), Испания (5,25%), Италия (4,50%),Турция (3,50%) и други страни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...