Решават спора за Наредбата за млечните продукти

05.04.2013 | 13:15
по статията работи: Теодора Пенева
Земеделският министър сформира работна група, която да анализира документа и да предложи поправки, които удовлетворяват и двете страни
Решават спора за Наредбата за млечните продукти

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е предприело спешни мерки по отношение на съдебното решение за отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Това информираха от пресцентъра на ведомството.

Служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков е заявил, че вече е проведена среща между експерти от две дирекции на МЗХ, представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и вносителите на жалбата срещу документа, на която се основава решението на Върховния административен съд (ВАС) да го отмени.

Това са Сдружение "Национална асоциация на млекопреработвателите в България" и фирма "Млечни продукти Тракия" ЕООД.

По време на тази среща е бил обсъден възникналият проблем. Освен това е сформирана работна група с представители на всички заинтересовани страни, като ѝ е възложено да направи задълбочен анализ на действащата досега наредба и да се предложат поправки, които да гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите.

Защо беше въведена и отменена Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти?

Въпросната наредба беше приета на 19 юни 2012 г. с постановление на Министерския съвет (МС). Целта на документа беше ясното и точно разграничение между истинските млечни продукти и тези, произведени с растителни заместители като палмово масло, посочи на едно от предварителните обсъждания с бранша тогавашният министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Най-общо казано, наредбата постановява продукти, в чийто състав има заместители, да не се наричат „млечни“.

Преди два дни (на 3 април 2013 г.) стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е взел решение за отмяна на този документ. Причина за това са предявените по съдебен път претенции млекопреработвателното сдружение и дружествата от бранша "Млечни продукти Тракия" и "Българско сирене" АД. Според тях приетите миналата година текстове в защита на българския потребител всъщност са в разрез с редица закони, в това число Закона за храните (ЗХр) и Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Освен това е в нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

След проведеното дело съдебният орган е постановил отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Отсъдено е още Министерският съвет да изплати парично обезщетение на жалбоподателите - съответно 6070 лв. на фирма "Млечни продукти Тракия", 1510 лв. на Националната асоциация на млекопреработвателите и 1200 лв. на фирма "Кодап" ЕООД, която е представител на сдружението в съда*.

Отмяната на наредбата предизвика недоволството на бранша на млекопреработвателите. Отам заявиха, че по този начин са поставени в изключително неизгодно положение.

От Агенцията по храните също се съгласиха, че с отмяната на наредбата ще пострадат както потребителите, така и производителите на млечни продукти, тъй като изкупната цена на стоките им ще спадне.

"Всеки ще ползва растителни мазнини, за да направи конкурентен нискобюджетен продукт. Ще има кашкавал от растителни мазнини, който не се различава от кашкавала от мляко", заяви вчера директорът на БАБХ д-р Йордан Войнов.

Каква е процедурата по обжалване на Наредбата?

Решението на ВАС за отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти може да се обжалва в 14-дневен срок след внасянето му – т.е., до 16 април. Едва тогава може бъде приет нормативен акт, с който промяната да влезе в сила, обясниха за Econ.bg от Българската агенция по безопасност на храните.

Тъй като наредбата е приета с постановление от Министерския съвет, именно той е органът, който може да подаде жалба срещу отмяната ѝ, уточниха от МЗХ. От правителствената пресслужба пък ни обясниха, че за да обжалват решението на ВАС, съответният текст трябва да постъпи от Министерството на земеделието и храните, тъй като ресорното ведомство е изготвило въпросната наредба.

Засегнатите органи не успяха да ни дадат информация има ли изготвена и/или внесена такава жалба.

Така или иначе, до приключването на всички административни процедури, документът, разграничаващ млечните храни от произведените със заместители, все още е в сила. "Докато наредбата не се отмени, за нас тя все още си действа", казаха още от БАБХ.

Пълния текст на решението на ВАС по делото около Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти можете да прочетете тук.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 21.04   753 г. пр.н.е. – Ромул и Рем основават Рим. 1509 г. – Хенри VIII става крал на Англия след смъртта на баща си Хенри VII. 1526 г. – Бабур, наследникът на...