Върховният административен съд отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти, която предвиждаше да няма съдържание на палмово масло в сиренето и кашкавала, съобщава в. “Стандарт”. Решението може да бъде обжалвано, но юристите в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не са решили все още дали ще го оспорят.
Ако това не се случи, производителите ще могат да продават продукти с растителни мазнини в опаковки с надписи "сирене" и "кашкавал". Условието е, че на етикета ще трябва да пише, че има съдържание на палмово масло.
Наредбата беше оспорена от производителите, които се оплакаха, че ги поставя в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти и не позволява на нашите предприятия едновременно да правят истинско сирене и продукти с палмови мазнини.
Според Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите това решение показва, че в България има справедливо правосъдие.