Все още няма акредитиран орган, който да сертифицира по стандартите за кисело мляко и сирене, тъй като те са много нови.
Това съобщи в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Елза Янева - изпълнителен директор на Българската служба за акредитация. Според нея, за да се появи легитимна организация, са необходими от 6 до 8 месеца от момента на подаване на заявление за сертифициране.
Янева обясни какво трябва да направи този, който иска да се акредитира:
Трябва да се подаде заявление за акредитация със съответния пакет от документи. Следват стъпки на предварително проучване, в което експертите казват своето мнение дали така представените документи съответстват на изискванията. След това се преминава към оценка на място на този орган по сертификация, което включва офис оценка, и съответно оценка на неговата дейност по сертификация - т.е. наблюдение при производителя, който ще бъде сертифициран. И ако тази оценка в заключение е положителна, вече минават три нива на решение - през независима комисия по акредитация, за да се стигне до сертификат за акредитация.