Ромпой: Ще ни е нужен единен оздравителен механизъм

14.12.2012 | 09:30
по статията работи: Петя Бързилска
Банковият съюз безспорно е дисциплиниращ фактор, заяви Бойко Борисов
Ромпой: Ще ни е нужен единен оздравителен механизъм

За да може единният надзорен механизъм да е ефективен, тази нощ ние решихме, че когато той заработи ще ни е нужен и единен оздравителен механизъм със съответните правомощия. Това каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпойпо по време на срещата на високо равнище межу европейските лидери в Брюксел.

По думите му той трябва да гарантира, че всяка банка в участващите страни-членки може да бъде оздравена с подходящите инструменти. 

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз постигнаха съгласие, че освен единен банков надзор, трябва възможно най-скоро да бъдат създадени общи механизъм за оздравяване на банки и за гарантиране на депозити.

Вчера стана ясно, че след 14-часови преговори финансовите министри от еврозоната са постигнали съгласие за единен банков надзор за банките във валутния съюз.

Кратките срокове, в които беше договорен единният банков надзор, според Херман ван Ромпой доказва, че евросъюзът може да действа решително по важните въпроси. В очакване на формалното одобрение на Европейския парламент за надзора европейските лидери вече гледат към следващите стъпки, заяви Ромпой.

Българската позиция по въпроса е, че "България категорично иска да участва в единния банков надзор, но не подкрепя тази част от икономическата интеграция, касаеща данъчната система в страните членки на ЕС", по думите от изявлението на министър-председателя Бойко Борисов.

"С днешното заседание на Европейския съвет годината завършва по един добър начин - еврото и зоната са по-стабилни, консолидацията на Евросъюза е по-силна", коментира българският премиер дебатите за Европейския банков съюз във втората сесия на редовното заседание на Европейския съвет, предаде пресслужбата на Министерски съвет.

По думите му в днешната много тежка финансова и икономическа ситуация Европейският съвет излъчи позитивни сигнали към държавите членки на ЕС и даде увереност на финансовите пазари в стабилността на еврото.  "Банковият съюз безспорно е и дисциплиниращ фактор”, коментира още премиерът и добави, че "с него се дава реален шанс да се гарантира през следващите години икономически растеж, работни места, особено за младите хора и интеграция на държавите членки в ЕС.”

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу обясни ползата от подобен механизъм.

"Това ще означава, че данъкоплатците няма да трябва да поемат разходите за оздравяване на банки в бъдеще и че секторът ще плаща за решаването на собствените си проблеми", каза Барозу, като добави, че през 2013 г. ЕК ще направи предложение за подобен механизъм, както и за обща схема за гарантиране на депозитите.

Целта ни е да укрепим общия валутен съюз, запазвайки целостта на евросъюза, увериха Ромпой и Барозу.

След първия ден на Европейския съвет никой не използва изрази като "Европа на две скорости", предаде БНР. В приетите от него заключения обаче е предвидена възможност страните от еврозоната и европейските институции да сключват помежду си споразумение за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж. За тях ще се осигури и финансов капацитет или отделен бюджет. Темата ще се обсъжда в детайли през юни следващата година.

Друг текст от заключенията предвижда страните от еврозоната да приемат процедура за своите отделни срещи на върха. Паралелно ще се търси и формула как националните им парламенти да участват заедно с Европейския парламент (ЕП) във вземането на решения.

Премиерът Бойко Борисов и сръбският премиер Ивици Дачич ще подпишат днес в Брюксел споразумение за изграждане на газопровод между България и Сърбия. Значителна част от парите за него ще бъдат осигурени от ЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...